×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/10/30/05
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/10/30/05

{gallery}2014/10/30/05{/gallery}Gradonačelnik Ivan Penava i njegovi zamjenici Marija Budimir i Marijan Pavliček primili su u Gradskoj vijećnici 30-tak članova folklorne i tamburaške sekcije Hrvatskog kulturno-glazbenog društva"Dunav" iz Vukovara, povodom ostvarenog značajnog rezultata vukovarskog predstavnika na međunarodnom natjecanju folklornih društava. U ugodnom razgovoru čelnici grada Vukovara su čestitali članovima na postignutom rezultatu , te izrazili zadovoljstvo zbog uspjeha i kvalitetnog rada društva.

Dopredsjednik društva i umjetnički voditelj folklora Zlatko Hegeduš upoznao je čelnike grada Vukovara o sudjelovanju i postignutom uspjehu, osvajanju 1.mjesta HKGD"Dunav" Vukovar na međunarodnom Festivalu folklora, koji je održan u njemačkom gradu Filderstadtu (Stuttgart ), pod nazivom "SUSRET ČUVARA HRVATSKE ETNO BAŠTINE", koje je okupilo 18 najboljih folklornih društava hrvatske dijaspore, odnosno katoličkih i kulturnih zajednica koje djeluju u brojnim gradovima Njemačke, zatim društva iz Bosne i Hercegovine, te domovine Hrvatske.

Domaćin i organizator ovogodišnje manifestacije je bilo folklorno društvo "Ruža" Filderstadt pod okriljem Hrvatske katoličke zajednice"Kraljica mira" iz Filderstadta, u suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika iz Zagreba. Ovo veliko natjecanje uveličao je svojim dolaskom i generalni konzul RH u Stuttgartu-Slavko Novokmet.

Društvo "Dunav" iz Vukovara je za izuzetno uspješan nastup pod nazivom „Pjesme i plesove Slavonije", prema strogim kriterijima stručnog žirija, dobilo najbolje ocjene za interpretaciju, prezentaciju nošnje i sveukupnu izvedbu, te su proglašeni pobjednicima na ovogodišnjem festivalu folklora.

„Dunavaši" su svojim nastupom u velikoj dvorani u Filderstadtu, oduševili ne samo ocjenjivački žiri, već i brojnu publiku te im je još pripala i 2.nagrada publike, što je dodatno potvrdilo uspjeh vukovarskog predstavnika.

Društvo „Dunav" okuplja članove različite životne dobi, djece predškolskog uzrasta, učenika, srednjoškolaca, studenata, do osoba zrele i starije životne dobi, koji u zajedništvu i upornim radom već godinama doprinose kulturnim sadržajima u svom gradu, te čuvaju tradicijsku kulturu slavonskog i srijemskog, odnosno vukovarskog zavičaja, ali i ostalih krajeva Republike Hrvatske.
Društvo danas broji preko 130 članova koji djeluju kroz mlađu i stariju dječju folklornu skupinu, pripremnu i odraslu folklornu sekciju, tamburašku sekciju, te mješoviti pjevački zbor.

Predstavnik društva"Dunav" je gradonačelniku grada Vukovara i zamjenicima u znak zahvale za prijem i podršku u radu uručio Spomenicu o radu HKGD"Dunav", koja je izdana u povodu 145.g. postojanja i djelovanja jednog od najstarijih vukovarskih društava (osnovano davne 1867.g.).
Za kraj ovog ugodnog susreta s čelnicima grada u Gradskoj Vijećnici, članovi društva"Dunav" su izveli nekoliko tradicijskih pjesama, koje su uz pratnju tamburaša i zvuke tamburica, još jednom posjetili na bogatstvo i posebnost hrvatske tradicijske kulture, koja je u društvu „Dunav" i u gradu Vukovaru našla svoje uspješne čuvare i zaljubljenike.