26.srpnja 2024. godine u galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba magistra slikarstva Maria Romode, slikara porijeklom iz Vukovara koji je nakon niza izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu po prvi put izložio svoja djela na samostalnoj izložbi u rodnom Vukovaru.


Iz predgovora kataloga: Njegove su slike naizgled prikazi svakodnevnice koje bismo svi mogli povezati s vlastitim iskustvom. Pa ipak, svaka od njih sadržava nešto što ih čini dalekima, kao da je riječ o bljeskovima prizora iz sna koji smo bili zaboravili, potisnutom sjećanju, mentalnoj slici koja opstaje u zakucima uma, ali ju ne možemo precizno prostorno i vremenski smjestiti. U tim prikazima konvergiraju tlapnje suvremenog pojedinca, kanonska djela likovne umjetnosti, pop-kulturni artefakti te (polu)sjećanja na stvarne i imaginarne prostore.


Romoda se ovim ciklusom nastavlja na tradiciju nadrealizma i magičnog realizma, pravaca u vizualnoj umjetnosti i književnosti koji su obilježili prvu polovicu 20. stoljeća.
Prisutne je pozdravila ravnateljica Ana Filipović, koja je zahvalila kustosici Rosanki Savić Mitrović na postavu izložbe, pozdravila umjetnika i čestitala na prvoj samostalnoj izložbi u Vukovaru.

Izložbu je otvorila savjetnica gradonačelnika za kulturu Ružica Marić.
Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, te je otvorena do 01.rujna 2024.godine.


Foto: Miroslav Šlafhauzer