Osamnaesti Vukovarski filmski festival održava se od 28. kolovoza do 1. rujna, a prvi put u svojoj povijesti prikazat će baš sve oskarovske kandidate podunavskih zemalja u rashlađenim dvoranama CineStara! Uz njih na festivalu će se prikazati i novi film velikog Romana Polanskog premijerno prikazanog u Veneciji, pobjednik Berlinalea te hrvatski osvajač male Zlatne palme u Cannesu!

Stigao je i taj trenutak - Vukovarski festival slavi punoljetnost! Nakon prošlogodišnjeg izuzetno uspješnog festivala pod organizacijom potpuno nove ekipe na čelu s direktorom festivala Darkom Puharićem te umjetničkim ravnateljem Danielom Rafaelićem, ove se godine Vukovarski festival održava od 28. kolovoza do 1. rujna te tako produljuje svoje trajanje za jedan dan više - pet umjesto dosadašnja četiri dana - te samim time obogaćuje svoj filmski i popratni program. Uz mnoštvo noviteta koje su organizatori pripremili za ovu godinu, posebnu po tome što Vukovarski festival puni 18 godina postojanja, svakako je jedna od najatraktivnijih vijesti ta što će se prvi put u povijesti festivala na njemu prikazati baš svi oskarovski kandidati podunavskih zemalja! Festivalska će publika tako u pet dana festivala imati priliku pogledati filmove koji su bili službenim kandidatima za prestižnu nagradu Oscar iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine! Polovica će filmova iz navedenih zemalja na Vukovarskom festivalu doživjeti hrvatsku premijeru uz goste koji će pozdraviti gledatelje te im predstaviti svoje uratke s kojima su pobrali hvalospjeve domaće, ali i međunarodne publike i kritike. Domaćin ove uistinu posebne festivalske potkategorije bit će CineStar u čijim će modernim, rashlađenim dvoranama publika moći pogledati sve oskarovske kandidate podunavskih zemalja potpuno besplatno, a sam festival će povratkom CineStara kao partnera proširiti ovogodišnju ponudu na još jednu dodatnu lokaciju.

Pored oskarovskih kandidata svih podunavskih zemalja, što je apsolutni novitet, ovogodišnji će festival nastaviti tradiciju prikazivanja aktualnih filmskih hitova među kojima se posebno ističe novo ostvarenje jednog od najvećih europskih redatelja uopće, Romana Polanskog. Njegov će film HOTEL PALACE nakon svjetske premijere u Veneciji, svoju hrvatsku premijeru doživjeti upravo u predivnom ambijentu dvorca Eltz gdje se tradicionalno prikazuju najatraktivniji filmovi  cjelokupnog festivala. Crnohumorna drama HOTEL PALACE radnjom je smještena u novogodišnju noć s kraja 20. na 21. stoljeće, a prati široki dijapazon živopisnih likova koje tumače istaknuti glumci kao što su Fanny Ardant, John Cleese, Mickey Rourke, Oliver Masucci, Joaquim de Almeida, Bronwyn James i mnogi drugi. Perivoj dvorca Eltz kao dugogodišnja najatraktivnija festivalska lokacija ugostit će i hrvatskog laureata s ovogodišnjeg Cannesa, remek-djelo ČOVJEK KOJI NIJE MOGAO ŠUTJETI. Ovaj film redatelja Nebojše Slijepčevića na najvećem svjetskom festivalu osvojio je malu Zlatnu palmu za najbolji kratki igrani film, a Vukovarski će ga festival s ponosom predstaviti svojoj publici.

Muzej vučedolske kulture ove će godine biti potpuno nova lokacija na kojoj će se održati dio festivala, a svakako najzanimljiviji film u tom programu bit će BLAGO KRALJEVSTVA DAHOMEY, fascinantan dokumentarni film koji je na sveopće iznenađenje osvojio glavnu nagradu Zlatni medvjed na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Ovaj nesvakidašnji portret dvadeset i šest davno otuđenih umjetnina koje se iz Pariza vraćaju u državu Benin iz koje potječu redateljice Mati Diop, uz intrigantnu naraciju, oduševio je i kritiku i publiku, a bit će prikazan u popratnom programu Vukovarskog festivala u ambijentu koji kao da je stvoren upravo za ovakav sadržaj o kakvom BLAGO KRALJEVSTVA DAHOMEY govori.

Trostruki osvajač festivalske nagrade Zlatni šlep, rumunjski redatelj Radu Jude, ove se godine vraća u Vukovar sa svojim novim ostvarenjem - fantastičnim filmom “Ne očekuj previše od kraja svijeta” koji je ujedno bio i rumunjskim kandidatom za nagradu Oscar. Pored njega svakako treba izdvojiti i da će vukovarska publika imati priliku vidjeti i dva filma koja su uspjela uhvatiti nominacije za najprestižniju nagradu u svijetu filma. Riječ je o ukrajinskom dokumentarcu  “20 dana u Mariupolju” koji je u konačnici i osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film te sjajnu njemačku dramu “Zakon zbornice”. Hrvatske će premijere iz kategorije oskarovskih naslova Podunavskih zemalja na festivalu doživjeti i moldavski film “Grmljavina”, mađarski animirani film “Četiri duše kojota”, austrijska drama “Vera”, jedan od najnagrađivanijih bugarskih filmova posljednjih godina “Blagine lekcije” te srpska povijesna kostimirana drama “Što se bore misli moje”. Kategoriju oskarovskih kandidata zatvaraju slovački dokumentarac “Fotofobija” te hrvatski film “Tragovi” redateljice Dubravke Turić čime se objedinjuju svi oskarovski kandidati iz deset zemalja Podunavske regije.

Oskarovski kandidati iz Podunavskih zemalja - dva dokumentarca i osam igranih filmova - ni izbliza neće biti jedini naslovi koji će se ove godine prikazati u službenoj konkurenciji dokumentarnog i igranog filma Vukovarskog festivala. Gotovo će sve zemlje Podunavlja imati dva predstavnika u kategoriji igranog te najmanje jednog u kategoriji dokumentarnog filma tako da ovogodišnju festivalsku publiku u Vukovaru očekuje gotovo trideset najnovijih ostvarenja sedme umjetnosti samo u službenoj konkurenciji. Uz nagrađivane filmove u službenoj konkurenciji te atraktivan popratni, ne samo filmski program, nesumnjivo je da će 18. Vukovarski filmski festival biti još bogatijim od prethodnog koji je ocijenjen kao jedan od ponajboljih u posljednjih desetak godina koji je nanovo probudio interes za filmovima u najljepšem gradu na Dunavu.

Vidimo se od 28. kolovoza do 1. rujna u Vukovaru!