Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima primio je u svom uredu izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članove Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata gradskog ogranka Zaprešić koji su ovih dana u posjeti našem gradu.

Prijateljstvo grada Vukovara i slovačke općine Devinska Nova Ves započelo je 2019. godine kada je na inicijativu načelnika općine g. Dariusa Krajčira u Bratislavi svečano otkrivena ploča s natpisom Vukovarská ulica te je tim činom Vukovar dobio svoju prvu ulicu izvan granica Hrvatske.

Osim toga, u nekoliko navrata predstavnici Grada Vukovara sudjelovali su na događanjima u općini Devinska Nova Ves, a na poziv načelnika općine g. Dariusa Krajčira, sudjelovali su prošle godine i na 34. Festivalu hrvatske kulture koji je trajao od 10. do 11. lipnja za hrvatsku nacionalnu manjinu u Slovačkoj. Na tom festivalu UHDDR Zaprešić sudjelovala je s Festivalom Domoljubnog Filma Gordan Lederer u sklopu kojega je održana javna tribina „Bitka za Vukovar“ u gradu Trnavi u Slovačkoj. Tijekom spomenutog festivala dogovoren je ovaj uzvratni susret Slovaka u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Penava poželio im je dobrodošlicu u naš grad te je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.
„Zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji danas ovdje. S gospodinom Krajčirom upoznao sam se kada smo otvarali Vukovarsku ulicu u Bratislavi na njegovu inicijativu i od tada traje naša suradnja. Drago mi je da su došli s našim braniteljima iz Zaprešića jer je to, branitelji i dijaspora, veza koja nas spaja i koja čini ono što Hrvatska zapravo jest. Slovaci i Hrvati dva su bliska naroda s puno sličnosti i drago mi je da uspostavljamo kontakt“, dao je naglasiti gradonačelnik te je istaknuo kako su na prijemu dogovorili nove susrete kako bi se prijateljstvo širilo na korist oba naroda i obje države, ali i kako bi zajedničkim snagama razvijali nove projekte i ideje.

Načelnik općine Devinska Nova Ves g. Darius Krajčir zahvalio je gradonačelniku te je rekao kako je Vukovar Slovacima posebno drag.
„Povezuje nas Dunav, a u Bratislavi imamo od 2019. godine i Vukovarsku ulicu. To je znak prijateljstva i zajedništva naših dvaju naroda. Nama, predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj, uvijek je drago doći u Hrvatsku i biti živa poruka prijateljstva i toga da su Hrvati izvan Hrvatske svakim danom u mislima s Hrvatskom i s gradom Vukovarom. Nama je vaš grad uzor i na primjeru Vukovara naučili smo kako se iz tla može graditi budućnost i zajedništvo te kako se može graditi nešto novo i bolje“, rekao je Krajčir.

Zahvalu na gostoprimstvu ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata gradskog ogranka Zaprešić izrazio je dopredsjednik g. Marijan Capek te je naglasio koliko je važna veza između dva naroda.
„Vukovar je svake godine sve ljepši i ljepši. Kao dragovoljac Domovinskog rata i branitelj Vukovara stalni sam gost, a danas mi je posebno drago biti ovdje s prijateljima iz Slovačke. Veselim se uzvratnim druženjima u Zagorju, ali i u Slovačkoj“, rekao je između ostalog Capek.

Tijekom posjeta izaslanstvo Devinske Nove Vesi i članovi UHDDR Zaprešić obići će memorijalna mjesta i znamenitosti u našem gradu.