Gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac danas su upriličili prijem za vukovarsko svećenstvo, a u povodu premještaja u druge župe i odlaska iz službe u Vukovaru.

Prijemu su nazočili fra Josip Poleto, gvardijan župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju te vlč. Marin Putilin, župnik župe Marije Pomoćnice Kršćana u Sotinu.

Gradonačelnik Ivan Penava uručio im je zahvale za nesebičan doprinos vjerskoj zajednici tijekom službe u gradu Vukovaru te između ostaloga istaknuo: "Rastanak uvijek donosi pregršt emocija koje se miješaju, jer ipak, u ovoj situaciji stavljate pečat na dug period koji je iza nas. Svo vrijeme koje smo dijelili je izuzetno vrijedno, a znamo da je Vukovar grad koji je duboko povezan s vjerom i crkvom te posebno franjevcima. Živjeli smo zajedno jedno vrlo zahtjevno i izazovno vrijeme s obzirom na povijest Vukovara. Zajedno smo, uz Božju pomoć, plovili kroz sve trenutke i izazove. Zajedno smo realizirali i puno projekata, jedan od novijih su i prelijepe stube fra Marka Kurolta, Franjevački muzej Vukovar, popis žrtava iz Domovinskog rata, trenutno smo u postupku dovršetka crkve u Borovu naselju...", ističe gradonačelnik Penava te u nastavku opisuje doprinos svećenstva Vukovaru te poručuje: "Kroz redovan pastoralni rad, svakodnevni život grada, odgoj mladih, karitativno djelovanje i pomoć predano su radili i ulagali u Vukovar. Stoga im želim da nastave tako i u novim odredištima te bih svakoj zajednici poželio da ima ovakav odnos svećenstva i društva. Zbog takvog odnosa ovaj rastanak nam je još teži, no on je uvjetan i tko zna što nam vrijeme nosi. Drago mi je da se s osmijehom možemo osvrnuti na sve što smo zajedno postigli.", rekao je u ovoj prilici gradonačelnik Penava.

Gvardijan župe sv. Filipa i Jakova Josip Poleto zahvalio je gradonačelniku Penavi na upućenim riječima te istaknuo: "Kamo god došli i gdje god bili, u bilo kojem dosadašnjem mjestu službe često smo u ovim situacijama opraštanja. Uvijek je tu nostalgija i pitanje što nas čeka, no dio nas i našeg srca uvijek ostaje prisutan tu gdje smo bili. Dio srca ostaje i u Vukovaru, a ostalo će biti dano i drugima. Zahvalni smo i radosni što smo mogli ovdje služiti i što ćemo ostatkom snaga nastaviti negdje drugdje. Nosimo vas u srcu i želimo da i dalje naš život i rast bude takav da doprinosimo dobru za one kojima smo poslani, da im budemo navjestitelji radosne vijesti, Božje ljubavi, međusobne suradnje. I dalje ćemo zajedno rasti i nositi se u srcu.", rekao je.

Župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić koji je u Vukovaru proveo posljednih 18 godina zaključio je kako su zahvalni da im je Bog podario snagu da mogu služiti Vukovaru i njegovim vjernicima. "Radili smo puno s mladima i djecom s kojima smo zajedno rasli, a nastojali smo gledati i što je potrebno učiniti gradu, počevši od Pastoralnog centra, doma sv. Franje Franjevačkog samostana Vukovar, Franjevačkog muzeja Vukovar u koji danas dolaze djeca 8. razreda iz cijele Hrvatske te s kojima zajedno otkrivamo tešku vukovarsku tragediju i istinu. Uvijek smo gledali na koji način možemo biti potpora jedni drugima te smo zajedno rasli kroz Božju riječ."

Zahvale će biti uručene i fra Matiji Marijiću te fra Mislavu Lukačeviću koji nisu bili u mogućnosti nazočiti prijemu.