U povodu Dana antifašističke borbe koji se u Republici Hrvatskoj kao praznik obilježava 22. lipnja, Grad Vukovar je podno Spomen obilježja svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku odao počast.

Svijeću je položio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i obrazovanje Darko Dimić koji je rekao kako je na ovaj dan važno naglasiti da svi moramo biti oprezni kod ocjene antifašizma. "Moramo razlikovati antifašizam od komunizma i totalitarnih sustava jer ono što se dogodilo nakon 1945. - veliki zločini na području bivše Jugoslavije, ali i cijelog istočnog bloka, moramo razlikovati od antifašizma. Antifašizmu uvijek moramo reći da, a totalitarnim sustavima ne.", rekao je Dimić.

Poruku je poslao i gradonačelnik Ivan Penava: "Danas su nam u povodu Dana antifašističke borbe u mislima oni koji su ginuli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, koji su se ustali protiv prijetnje slobodi i borbi za temeljna ljudska prava. S Domovinskim ratom i u njemu stvorenom državom, Hrvatska je prodisala jer joj pobjeda nad fašizmom nije donijela slobodu već nastavak zastrašujućeg terora pod komunističkom vlašću. Ideja bilo kojeg totalitarnog režima danas nije prihvatljiva u svijesti modernoga društva, stoga svakodnevno moramo težiti idejama koje njeguju toleranciju i ravnopravnost."

 

Foto: Hrvatski radio Vukovar