Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, kod Križa na ušću Vuke u Dunav, podignutom svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, počast su ispred Grada Vukovara polaganjem svijeće odali pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić te pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu Marina Vlajčić.

Pročelnik Dimić istaknuo je kako se na današnji dan podsjećamo svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima, ali i činjenice da su ključne europske vrijednosti upravo demokracija i poštivanje ljudskih prava.
Tijekom 20. stoljeća u Europi su vladali totalitarni i autoritarni režimi koji su nanijeli velike žrtve. Danas se ovdje, na ušću Vuke u Dunav, prisjećamo svih žrtava takvih sustava, svih žrtava fašizma, komunizma i nacizma. Oni su svoje živote dali za bolje sutra, za razvoj demokratskih vrijednosti i sustava kakve moderna Europa danas poštuje i poznaje. Simbolično se žrtvama poklanjamo ovdje, kod križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, jer je Vukovar na svojoj koži najsnažnije osjetio što znači totalitarni sustav i što znači kada sustav ne poštuje demokratske vrijednosti i ljudska prava. Ovdje su se dogodili strašni zločini i upravo ta simbolika je vrlo važna. Moramo se prisjećati naših branitelja i heroja koji su se izborili za slobodnu upravo nad jednim takvim sustavom“, rekao je Dimić.