Projekt „Znati je fora II“, faza VI, provodi se od 22. kolovoza 2023. do 22. kolovoza 2024. godine, a putem njega osiguravaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Danas, 25. srpnja 2024. godine, održana je završna konferencija ovoga projekta na kojemu su predstavljeni rezultati te aktivnosti provedene u jednogodišnjem razdoblju.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac istaknuo je važnost projekta te je rekao kako je potreba za pomoćnicima u nastavi stalna.
Iz  pozicije prijavitelja i provoditelja projekta važno je obratiti se nadležnom Ministarstvu i ukazati na taj problem. Radi se o ljudima kojim brinu o našim učenicima s poteškoćama i koji nisu sretni kada se projekt privede kraju. Grad Vukovar se odgovorno prijavljuje na svaki poziv kako bi osigurali sredstva za svu djecu koja imaju uvijete. Na projektu Zaželi napravljen je iskorak te je razdoblje provedbe produženo s godine na tri godine, a nadamo se kako će se reflektirati u nekom obliku i na pomoćnike u nastavi. Prijavit ćemo se ponovno na novi projekt s nadom kako ćemo i ove godine osigurati sredstva i uključiti pomoćnike u nastavi u obrazovanje naših najmanjih sugrađana“, rekao je Sušac.

Voditeljica projekta Danijela Galić pojasnila je kako je ukupan iznos projekta 220.484,40 eura, a od toga je 209.460,18 eura (95 %) financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda (85 %) te državnog proračuna (15 %). Ostalih 5 % financirao je Grad Vukovar u iznosu od 11.024, 22 eura.
Projektom je zaposleno 30 pomoćnika u nastavi koja su pružala uslugu pomoći za 38 učenika u sedam vukovarskih osnovnih škola. Važnost projekta je višestruka, kako za odgojno obrazovni sustav, tako i za društvu u cjelini. Uključivanjem pomoćnika u nastavi povećala se i socijalna uključenost te integracija djece s poteškoćama u razvoju u sustav obrazovanja, a pridonijeli smo i izgradnji boljeg društva koje prepoznaje i poštuje različitosti te društva u kojemu su sva djeca jednako vrijedna i dobra“, rekla je Galić.

Ravnateljica Osnovne škole Siniše Glavaševića Slavica Mišić pojasnila je kako su u njihovoj školi putem projekta bila zaposlena četiri pomoćnika u nastavi.
Iskustva su odlična. Asistenti rade u našoj školi već više godina, a nama je ključno da su to kvalitetni kadrovi koji ulaze u naše razrede i brinu o djeci. Zadovoljstvo djece i roditelja je ključno u odabiru asistenata. Djeca napreduju i pomoćnici im znatno pomažu, mogu čak reći da se njihovi uvjeti učenja približavaju onima koji nemaju nikakvu teškoću“ rekla je Mišić.

Sredstva za provedbu projekta financiraju se iz Europskog socijalnog fonda plus u financijskom razdoblju od 2021. – 2027. godine, a za 2023./2024. godinu odobreno je 24.000.000,00 eura kroz Javni poziv za prijavu projekata udruga koje osiguravanju uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju, objavljenih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj samoga projekta je osiguravanje pomoćnika u nastavi kako bi se povećala socijalna uključenost i integracija vukovarskih učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim ustanovama. Partneri na projektu su osnovne škole na području grada Vukovara (njih 7), dok je tehnička potpora bila VURA – razvojna agencija Vukovar.

Projekt su provodili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje odraslih te Grad Vukovar (korisnik bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda).