30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Ovogodišnje središnje obilježavanje odvija se u Vukovaru, a organizatori su Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga Vukovarske majke u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

Obilježavanje se održalo uz potporu i pokroviteljstvo Grada Vukovara, Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalnoga centra Domovinskoga rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Međunarodnoga odbora Crvenoga križa i Hrvatskog Crvenoga križa.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje je između ostalih, počast odala i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penava. Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova. Uslijedila je sveta misa za sve poginule, ubijene, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Svečanost središnjeg obilježavanja upriličeno je Trgu Republike Hrvatske uz prigodna obraćanja nazočnih.

Gradonačelnik Ivan Penava u svome obraćanju istaknuo je kako je prosvjed održan u Vukovaru poslao poruku koja se čula i koja je dala određeni impuls ka pomaku u pronalaženju sudbina nestalih. „Ministarstvo branitelja daje značajan trud u traženju nestalih osoba i to se ne može osporiti, no i dalje ne možemo biti zadovoljni u smislu osude odgovornih ljudi, poglavito generalštaba JNA koji je razorio naše gradove i doveo do toga da ljude koji su danas bili s nama, sutra nazivamo nestalima. Jedino osuda i maksimalni napor u potrazi za nestalima čine nas dostojnima žrtve ljudi koji su poginuli i koji su nestali, ali i njihovih živućih članova obitelji.“, rekao je ovom prilikom Penava.

Počast polaganjem vijenaca odana je i kod spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju, a tijekom dana prezentirane su aktivnosti, rad i oprema u nadležnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na području grada Vukovara traga se za 385 nestalih osoba.