Gradonačelnik Ivan Penava osvrnuo se na situaciju oštećenja spomenika Vukovarcima na Kupresu. Naime, kod spomenika poginulim Vukovarcima na Kupresu zapaljena je hrvatska zastava, razbijeno je postolje u obliku križa te su razbacani vijenci i svijeće koji su tamo postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima.

„Na kupreškom polju i danas stoji spomenik postavljen u čast 15 poginulih Vukovaraca, pripadnika 204. brigade kojega je Grad Vukovar izravno financirao 2016. godine kroz suradnju s Općinom Kupres te kroz suradnju branitelja Vukovara s braniteljima Kupresa. Taj spomenik stoji svima nama na ponos te nas podsjeća na to kakve smo sugrađane i prijatelje imali.“, pojašnjava Penava.

„Branili su Hrvatsku i BiH od velikosrpske agresije te da oni i 160 hrvatskih branitelja taj dan nisu svoje živote ostavili tamo, kupreška visoravan bila bi u sastavu Republike Srpske, a pitanje je što bi se dogodilo s Livnom te dijelovima do Splita.“

Kako nadalje ističe Penava, Grad Vukovar privržen je tim ljudima te svake godine pomno opskrbljuje spomenik zastavama, a razmišlja i o projektu postavljanja ploče s imenima poginulih koja tamo nedostaje. „To je poruka, misao i djelo građana Vukovara i Grada Vukovara kada je u pitanju briga o njegovim sugrađanima i junacima.“, ističe Penava.

„Upitao bih Ministarstvo obrane i Ministarstvo hrvatskih branitelja što rade i koji je njihov doprinos u vidu rješavanja problematike ovog oskvrnuća? Nadam se kako će počinitelji biti otkriveni te im poručujem da koliko god puta oni napravili ovako nešto, mi iz Grada Vukovara ćemo se uvijek potruditi to sanirati bez ikakve srdžbe jer radimo to zbog ljudi kojima dugujemo jako puno.“

„Volio bih jednog dana vidjeti Vladu RH i BiH da vode brigu kao što to čini Grad Vukovar te da razmišljaju o načinu kako se tim žrtvama odužiti kroz razvoj Kupresa i cijelog tog kraja. Jedino to je dostojan način da se odužimo ljudima koji su bili najhrabriji kada je to trebalo. Budimo dostojni tih ljudi, a to možemo kroz stvaranje perspektive i budućnosti ljudima koji žive na tom području.“, dao je zaključiti Penava.