U Gradskom muzeju Vukovar svečano je obilježena druga godišnjica osnivanja Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Vukovaru.

Odluka o osnivanju Zaklade, sa sjedištem u Vukovaru donesena je 10. prosinca 2019. godine u Sarajevu, a sa svrhom pružanja potpore u provođenju humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, mladih, fizičkih i pravnih osoba te pomaganja projekata u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Svečanoj akademiji nazočio je i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je ovom prilikom istaknuo kako je i Grad Vukovar član podupiratelj zaklade, vođen posebnom emocijom kada je u pitanju pomoć potrebitima. „Zakladi je prije 3 mjeseca pristupio i Grad Vukovar s jasnom namjerom, da kao grad koji je dao nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu pridonosi razvoju hrvatskog društva i zajednica, gdje god one bile. Nadam se i vjerujem kako će svatko od nas, sukladno svojim mogućostima, doprinijeti ciljevima zaklade.“, rekao je Penava.

Upravitelj Zaklade Josip Dabro pojasnio je kako zaklada u svome radu nastoji biti poveznica Vrhbosanske nadbiskupije i Republike Hrvatske, odnosno, pravnih i fizičkih osoba koje žele pomoći Vrhbosanskoj nadbiskupiji. „Danas imamo 114 članova podupiratelja, od toga 100 pravnih i 14 fizičkih osoba te 28 donatora. U svom kratkom postojanju, uz pomoć i velikodušnost članova realizirali bitne projekte.“, zaključio je Dabro.

Predsjednik Upravnog odbora, kardinal Vinko Puljić rekao je kako zahvalan svima koji su preko Zaklade spremni biti potpora životu i opstanku Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini.