{gallery}2016/01/22/02{/gallery} Dana 20. siječnja 2016. godine održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 16 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Na početku aktualnog sata predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić poželio je sreću u radu novoj pročelnici Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasti Šibalić.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) osvrnuo se na program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Vukovara. Zanimalo ga je koliko sredstava se u 2015. godini utrošilo u program. Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju odgovorila je da je zaprimljeno 166 prijava, od toga je odobreno 150 potpora. S obzirom na vrstu gospodarskog subjekta to je 85 obrta, 46 d.o.o. i 16 j.d.o.o. te 2 slobodna zanimanja. Najviše potpora je dano u obrtničke svrhe, u očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i drugih obrtničkih djelatnosti . Ukupno je odobreno 37 mjera u iznosu od 332 371 kn. Za pokretanje vlastitog posla odobreno je 36 mjera u iznosu 329 000 kn. Potpore za razvoj postojećih poduzetnika ostvarilo je 32 gospodarstvenika. Ove tri mjere bile su najatraktivnije i najzastupljenije. Još jedna u nizu značajnih mjera bila je potpora za zapošljavanje koja se isplaćuje u 12 jednakih mjesečnih rata nakon što poslodavac dostavi dokaz o uplaćenim doprinosima i neto plaći. 426 000 kuna je iznos koji je utrošen u tu mjeru. Kroz program poticanja razvoja poduzetništva ukupno je utrošeno 2.640.463 kune za 150 odobrenih mjera.


Vijećnik Tomislav Šota (HDZ) postavio je pitanje za stručne službe u vezi čišćenja snijega u gradu. Dio građana iz Borova Naselja imalo je pritužbu na slabo očišćen snijeg u njihovim ulicama. Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević ponudio je iscrpni odgovor u kojem je objasnio kako zimska služba djeluje po zakonu koji definira 3 prioritetne skupine koje se održavaju prilikom snježnih padalina. U prvu skupinu spadaju glavne ceste, područja oko bolnica, domova zdravlja, vrtića, u drugu skupinu spadaju sporedne ceste, a u treću javne površine od interesa grada kao što su nogostupi i parkovi. Jedan od problema je zastarjeli vozni park Komunalca koji se postepeno modernizira, no od 5 vozila koja održavaju 190 kilometara prometnica, odnosno 270 ulica na području grada Vukovara, 2 vozila su ostala van pogona te su hitno ostala 3 preusmjerena na održavanje prioritetnih pravaca. Neke ulice na žalost u prvom dijelu padalina nisu bile kvalitetno očišćene, no nakon prvih 6 sati sve ulice su očišćene. Osim toga 40 djelatnika je čistilo uži centar grada. Nakon što očistimo prioritetne ceste prema Zakonu djelujemo po pozivima građana. Napomenuo je da po službenom izvješću PU Vukovar za vrijeme i nakon padalina nije zabilježena niti jedna prometna nezgoda na cestama koje održava Komunalac d.o.o. Napominjem da se treba razdvojiti nadležnost Cestinga i Komunalca. Naime, državnu cestu i županijsku cestu održava Cesting. Kada su u pitanju autobusna ugibališta, najčešće do ne čišćenja istih dolazi do toga da djelatnici Komunalca očiste snijeg sa nogostupa, no kada prođu ralice nanesu snijeg na nogostup. Iako se i takve situacije nastoje riješiti u što bržem roku, ukoliko nismo kontinuirano prisutni, djelovat ćemo po pozivima građana kojima stojimo na raspolaganju.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (Milan Bandić 365) obratila se sa pitanjem vezanim za primarnu zdravstvenu zaštitu u gradu Vukovaru. Naime, od kraja prosinca 2015. godine više ne postoji kirurška ambulanta za onkologiju i bolesti dojke. Kako je primarna zdravstvena zaštita u samoupravnom djelokrugu jedinice lokalne samouprave obratila se sa zahtjevom za financiranja troškova primarne zdravstvene zaštite žena otvaranjem ambulante za kirurške onkologiju i bolesti dojke te da se financiraju potrebe i troškovi za njeno kontinuirano djelovanje. Ravnatelj Doma zdravlja ponudio je prostor besplatno, a financirat bi se trebalo doktora i sestru koji bi u Vukovar dolazili jednom tjedno. Gradonačelnik Penava odgovorio je da razumije problem, i ima želju pomoći, no istaknuo je kako isto povlači niz pitanja. Zanima ga što smo dobili sa statusom nove bolnice, zašto naši građani moraju odlaziti u druge gradove po adekvatnu zdravstvenu zaštitu? Primarna zdravstvena zaštita je pod nadležnosti Županije, a ne Grada, no spremni smo sjesti sa udrugom liječnika za stol i pronaći rješenje za navedeni problem, no gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo sustavom, jer čemu izdvajanje iz plaća i mirovina ako sustav ne funkcionira pa i ova stvar mora doći na teret proračuna Grada Vukovara. I tu ćemo stati iza svojih građana, ali čemu služe ministri, Vlade i sustavi koji nisu u stanju odraditi zadaću koja je u interesu građana.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) upitao je gradonačelnika u ime gospodarstvenika postoje li rezerve i mogućnosti u proračunu za smanjenje komunalne naknade poduzetnicima i građanima. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako gospodarstvenici mogu osobno doći u Grad Vukovar, u UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša gdje će se razmotriti njihov problem sa računima za komunalnu naknadu i pokušati naći rješenje. Gradonačelnik nije želio generalizirati sve slučajeve, te bi stoga bilo dobro da se jave kako bi se situacija razmotrila i kako bi Grad napravio ono što je najbolje za njih.


Vijećnica Biljana Gaća (SDP) dotaknula se obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i obilježavanje međunarodnog priznanja RH te istaknula kako su Grad Vukovar i Županija Vukovarsko-Srijemska imale odvojen protokol polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te istaknula kako je to dan kada su svi zajedno trebali obilježiti godišnjicu jer je to jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Gradonačelnik je rekao kako su protokoli i djelatnosti Grada i Županije odvojeni te da su se vijenci nebrojeno puta polagali odvojeno pa stoga u ovome ne vidi problem. Također je istaknuo kako je poslao poziv svim saborskim zastupnicima sa područja grada Vukovara, svim vijećnicima i političkim akterima na gradskoj sceni da se pridruže polaganju vijenca no vijećnici SDP-a tome su se oglušili, stoga izražava žaljenje što isti sa Gradom Vukovarom nisu obilježili završetak mirne reintegracije. Gradonačelnik je još dodao kako je nogometni turnir u sklopu obilježavanja navedenog dana financiran iz proračuna Grada Vukovara te kako je i sam sudjelovao na istom.


Vijećnik Nenad Bučko (HNS) nadovezao se na pitanje Tomislava Šote, te konstatirao kako je već velikim dijelom na pitanje odgovoreno, no napomenuo je kako snijeg kod bugarskog groblja, točnije na parkiralištu i pristupu groblju nije bio adekvatno očišćen iako je ralica prošla.


Vijećnik Darko Buljan (SDP) rekao je kako su škole u gradu Vukovaru u nadležnosti Vukovarsko-srijemske Županije te kako nemaju adekvatne uvjete za rad posebno se osvrnuvši na OŠ Nikole Andrića te upitao može li se pokrenuti inicijativa kako bi se škole vratile u nadležnost Grada Vukovara. Gradonačelnik je zahvalio na inicijativi, složio se sa većinom konstatacija gospodina Buljana te rekao kako će se inicijativa razmotriti.


Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) postavio je pitanje vezano za stambenu problematiku. Budući da je prethodne godine podijeljeno 140 stanova od 400 dostupnih koji će biti podijeljeni u naredne 2 godine zanimalo ga je hoće li se nešto poduzeti kako bi se krenulo u izgradnju novih stanova za dodjelu mladim sugrađanima. Također je rekao kako je većina projekata naslijeđena od prethodne vlasti te upitao gradonačelnika zašto nije podržao projekt obnove Vodotornja kada je to predložio bivši gradonačelnik Željko Sabo.


Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ta ideja već razmatrana, ali zaključeno je kako bi bilo suludo krenuti u izgradnju novih stanova, pošto je u gradu jako puno stanova i ostalih stambenih objekata prazno te se isti prodaju daleko ispod tržišne cijene. Apsurdno je graditi dodatne stanove pored ovolikog broja praznih, no Ured za stambeno zbrinjavanje bi trebao kontrolirati stanove koji su već dodijeljeni, no ostali prazni, što znači da stanova ima i rješenje nije u izgradnji novih stambenih objekata nego u popunjavanju već postojećih stanova.


Na drugo pitanje vijećnika Bošnjaka gradonačelnik je odgovorio kako ti isti projekti – projekt Hrvatskih voda, Muzej Vučedolske kulture, projekt Vodotoranj, barokna jezgra grada, koje bivša vlast grada Vukovara prisvaja su projekti koje je naslijedila od vlasti HDZ-a. Napomenuo je da je 500 milijuna kuna došlo iz projekta Ilok-Vukovar-Vučedol. Projekt Vodotornja nije projekt solidarnost za Vukovar koji je imao bivši gradonačelnik te da je naš projekt „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva". Gradonačelnik je transparentno imenom i prezimenom istaknuo osobe zaslužne za navedene projekte, te rekao kako bivša vlast se krije iza projekata, pokušavaju ih pripisati sebi i steći političke poene, ili njega samoga obezvrijediti gubljenjem iz fokusa dobre stvari koje se događaju u gradu Vukovaru i pokušavajući unijeti nemir među građane.


Vijećnika Radivoja Đurića (HDZ) zanimali su pomaci u vukovarskoj Gospodarskoj zoni koja je zatečena u teškom stanju. Jesu li se pojavili novi investitori? Gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako svatko tko je prošao kroz Gospodarsku zonu u zadnje vrijeme može primijetiti svjetla iz određenih objekata. Točnije, tvrtka „Stari toranj" je započela svoju proizvodnju u Gospodarskoj zoni, u zgrada Durocoola koja je bila devastirana još jedna tvrtka je pokrenula poslovanje, „Vukovaršped" je otvorio svoje pogone te zaključio da se Gospodarska zona razvija i da su stvari krenule na bolje. Ove godine će barem još 3 nove tvrtke početi sa radom na navedenom mjestu.


Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) rekao je kako je gradonačelnik prilikom posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović pokrenuo inicijativu za obnavljanje vukovarskog Vodotornja. Nakon niza propalih ideja o rotirajućem restoranu i žičarama, mogli smo pročitati idejno rješenje o vidikovcu i spomen sobi koji ne bi narušavali samu simboliku Vodotornja te zamolio gradonačelnika da prisutne upozna sa samom idejom, načinom financiranja i reakciji Predsjednice o ideji obnove Vodotornja. Gradonačelnik je rekao kako se odlučio za varijantu koja će se u budućnosti, kako se nada, pokazati kao najbolja. Projekt je vrijedan preko 20 milijuna kuna. Istaknuo je kako je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljstvo nad istim prihvatila sa oduševljenjem, te da imamo njezinu punu potporu za realizaciju projekta. Projekat je osmišljen na način da sam Vodotoranj ostane konzerviran u stanju kakav jeste te da se naprave minimalni zahvati njegovog vizualnog identiteta, ali da se omogući svim posjetiteljima ulazak u unutrašnjost Vodotornja. Uz pomoć panoramskog dizala biti će omogućen izlazak u memorijalnu sobu, ili na sam vidikovac. Vrednujući prošlost i simboliku koju vukovarski Vodotoranj ima, želeći sačuvati istu ali i gledajući u budućnost vodeći računa o samoodrživosti samog projekta i otvaranju 15 radnih mjesta te time učiniti moguć život njihovih obitelji u gradu Vukovaru, dobit ćemo objekt koji će stvarati prihode i time pokrivati sve troškove održavanja i plaća zaposlenih, napomenuo je gradonačelnik.


Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) osvrnuo se na nastupni posjet veleposlanika koji su zatražili da se sastanu sa gradonačelnikom te upitao može li gradonačelnik rezimirati sadržaj razgovora te možemo li očekivati nešto od tih razgovora u smjeru gospodarstva, ili nekom drugom smjeru Gradonačelnik Ivan Penava pojasnio je kako je održao sastanak sa pet veleposlanika te se nada da će isti polučiti neke rezultate. Irski veleposlanik je posjetio dvije tvrtke koje u Vukovaru rade, a posluju sa Irskom. Radi se o tvrtkama koje rade na razvijanju aplikacije i software. Također je rekao da je tvrtka Borovo d.d. počela izvoziti u Irsku. Indijski veleposlanik je sa tvrtkom Yasenka d.o.o. ostvario kontakt te se gradonačelnik nada da će doći do suradnje sa Indijom. Rekao je da je dobro kako je tematika bila gospodarstvo, te da to više nisu samo protokolarne, već konkretne posjete. Također je rekao da, ako i jedna od ovih priča urodi plodom, da će to biti veliki pomak za vukovarske gospodarstvenike.


Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) ukazao je na oštećenju ceste u ulici 204. vukovarske brigade gdje se zadržava velika količina vode tijekom padalina. Upitao je hoće li se poduzeti nešto po pitanju sanacije navedene ceste. Na pitanje vijećnika odgovorio je pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović rekavši da je u izradi projektna dokumentacija za sanaciju navedene ulice a projekt bi se mogao realizirati u 2017. godini.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) postavio je 2 pitanja, u svoje ime i u ime kluba vijećnika SDSS-a. Kako je u zgradama Dunav 1, Dunav 2 puštena u rad nova kotlovnica te kako će računi za toplinsku energiju biti manji za 20%, zanimalo ga je hoće li se nešto poduzeti i u zgradama u Borovu Naselju kako bi se građanima računi za grijanje smanjili. Gradonačelnik je istaknuo kako je to velik problem koji je godinama prisutan u Vukovaru, ali da će nastojati, barem malim pomacima napraviti nešto za svoje građane. Početak je upravo nova kotlovnica u zgradama Dunav 1, Dunav 2, no zbog postojećih zakona ruke su nam u mnogočemu vezane.
U ime kluba vijećnika Kolar je napomenuo kako nije zadovoljan radom redakcije Vukovarskih novina jer kao pripadnik manjinske zajednice jako malo tekstova u istima postoji o tim ljudima.


Vijećnik Miroslav Mikerević (SDSS) rekao je kako očekuje da će se dolaskom nove Vlade početi rješavati problemi građana srpske nacionalnosti u gradu te upitao gradonačelnika hoće li doći do rješavanja pitanje dvojezičnih ploča postavljenih na pročelja ustanova. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da očekuje suradnju sa novom Vladom, i rekao kako grad Vukovar očekuje kvalitetniju suradnju i podršku s vrha. Istaknuo je kako je sa Predsjednicom razgovarao o važnijim pitanjima koja muče Vukovarce, a da je pitanje ploča ipak manje prioritetno te da ne smije zasjeniti iseljavanje građana, skup život u gradu, stambena i gospodarska pitanja.

Vijećnica Marina Jokić (HKS) obratila se gradonačelniku sa pritužbom da su se na priredbi pravoslavne nove godine u Dječjem vrtiću Vukovar 2 pjevale nacionalističke pjesme te upitala zna li se išta o tome? Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekavši kako ta tvrdnja još nije ispitana, ali da je zaprimio anonimno pismo jedne građanke, vjerojatno srpske nacionalnosti koja navodi da su djeca u Dječjem vrtiću Vukovar 2 na priredbi pjevali pjesmu u kojoj je sporni stih „ovo je Srbija". Ukoliko se pokaže kako je tvrdnja istinita netko će morati preuzeti odgovornost i snositi posljedice za taj događaj jer vrtić nije mjesto gdje je primjereno pjevati takve pjesme.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) obratio se gradonačelniku sa informacijom kako se u zadnjih par dana na području Vukovara u nekim naseljima pojavio problem lisica na ulicama te upitao u ime građana kome se mogu obratiti za rješavanje tog problema. Gradonačelnik je građane uputio na UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša gdje će ih pročelnik Goran Martinović uputiti u rješavanje problema.

Uslijedilo je 5 točaka dnevnog reda: Donošenje Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka od 1. siječnja do 31. prosinca 2016., Donošenje Programa utroška sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2016., Donošenje Rješenja o izmjeni rješenja o imenovanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vukovara, Donošenje Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara za 2016., Donošenje Odluke o prihvaćanju Programa rada i financijskog plana Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara za 2016. godinu. Sve točke dnevnog reda su jednoglasno usvojene.