{gallery}2016/01/14/02{/gallery} Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od danas do subote privremeno je preselila Ured predsjednice u Vukovar u prostor Palače Srijem.

U okviru vrlo bogatog i sadržajnog programa Predsjednica je održala sastanak sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom koji je govorio o trenutačnoj situaciji u Vukovaru te zamolio Predsjednicu za pokroviteljstvo nad projektom „VUKOVARSKI VODOTORANJ – SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA".

Gradonačelnik Penava objasnio je da je riječ o projektu obnove vukovarskog Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva. U skladu s očekivanjima Predsjednica je prihvatila pokroviteljstvo nad navedenim projektom, a gradonačelnik je taj čin nazvao simboličnim blagoslovom pošto će financiranje projekta biti omogućeno svim tvrtkama, ministarstvima, ustanovama, zajednicama, dijaspori, pravnim i fizičkim osobama koje imaju želju sudjelovati u realizaciji projekta.

U suradnji sa projektantom RADIONICA ARHITEKTURE d.o.o. osmišljena je adaptacija Vodotornja kojom će se sačuvati trenutni izgled. Minimalnim zahvatima objekt će postati dostupan svim posjetiteljima.


Naime, konstrukcija Vodotornja ostaje u današnjem obliku, sa svojih 640 „rana", rupa napravljenih projektilima, a adaptirat će se samo na način koji sprječava moguća nova oštećenja ili stradanja posjetitelja.

Kroz ulazni dio Vodotornja dolazit će se do panoramskog dizala koji otkriva pogled na Vukovar i Dunav te vodi do Memorijalne sobe gdje će se na ekranu prikazivati autentične dokumentarne snimke stradanja Vodotornja i grada. Na kraju uspinjanja dolazi se do vidikovca sa prekrasnim pogledom na grad. Na suprotnoj strani Vodotornja smjestit će se amfiteatar s tribinama i pozornicom okrenutom prema Dunavu gdje će se omogućiti održavanje glazbenih i drugih priredbi. Također u sklopu objekta izgradit će se ugostiteljski objekt i dječje igralište te uređeni park kao sastavni dio memorijala Vodotoranj.

Svi građani koji to žele svoje donacije za obnovu Vodotornja mogu uplatiti na:

 

 

IBAN HR6525000091501143536

MODEL HR24,

POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,

OPIS: PROJEKT VODOTORANJ

Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

 

Svoj boravak u Vukovaru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je odavanjem počasti svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku kod spomen križa na ušću Vuke u Dunav gdje su je dočekali brojni Vukovarci.

U pratnji gradonačelnika Predsjednica je prošetala središnjim gradskim ulicama do Palače Srijem gdje je podizanjem zastave Predsjednice Republike Hrvatske na simboličan način otvoren Ured u Vukovaru.

Uslijedio je sastanak Predsjednice sa dužnosnicima Vukovarsko-srijemske županije, gradova i općina VSŽ-a te posjet Muzeju vučedolske kulture i crkvi sv. Filipa i Jakova.