{gallery}2015/12/29/02{/gallery} Dana 28. prosinca 2015. godine održana je 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 12 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Podpredsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Pilip Karaula upitao je postoji li plan za odvajanje i sakupljanje zelenog otpada. Direktor Komunalca d.o.o. Igor Štrangarević odgovorio je kako su svjesni problema spaljivanja lišća na rubnim dijelovima grada te da se u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za iduću godinu na javni natječaj planira kandidirati projekt izgradnje kompostane, nabavu kompostera za pojedino kućanstvo i nabavu kontejnera za bio otpad za višestambene objekte. Tvrtka Komunalac d.o.o. za navedeni projekt očekuje potporu Razvojne agencije grada Vukovara.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) osvrnuo se na zamjenu kotlovnice na lož ulje kotlovnicom na pelet u zgradama Dunav 1 i Dunav 2 te pitao hoće li se cijena jeftinijeg ulaznog energenta odraziti i na stanovnike koji žive u navedenim zgradama te planiraju li se druge kotlovnice prebaciti na povoljnije energente. Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak odgovorio je da protekla dva tjedna jedan kotao već radi na pelet koji je obnovljivi izvor energije i u startu je jeftiniji od lož ulja te da će cijena na računima za potrošnju toplinske energije stanovnicima u zgradama Dunav 1 i Dunav od 1. siječnja 2016. godine biti jeftinija, točnije cijena 1 kW/h smanjit će se za 20%. Također je dodao kako je u planu prebacivanje i drugih kotlovnica na povoljnije energente.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) zamolio je gradonačelnika da komentira činjenicu da je od 149 točaka dnevnog reda na 16 sjednica na području gospodarstva bilo samo 4 točke dnevnog reda. Gradonačelnik je rekao da vjeruje iznesenim podacima no nema potrebu komentirati te da bi više volio konkretno pitanje jer ovime nije definirano je li broj navedenih točaka premali ili prevelik.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) upitao je postoji li mogućnost postavljanja prometnih zrcala na križanju Ulice tri ruže i Ulice Ivana Gorana Kovačića te na izlasku iz Radničke ulice na Ulicu Sajmište. Osim prometnih zrcala pitao je kada se planira rekonstrukcija ceste od Dvorca Grofa Eltz do Dunava, hoće li se izgraditi parkiralište i postaviti kontejneri za otpad te kada će se ukloniti policijski kontejner koji je postavljen zbog malograničnog prijelaza.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava složio se s gospodinom Buljanom u vezi postavljanja prometnih zrcala na križanju Ulice tri ruže i Ulice Ivana Gorana Kovačića, a što se tiče izlaska na Ulicu Sajmište, ukoliko je moguće time ostvariti potrebnu preglednost, upit će se proslijediti MUP-u i nadležnim službama.

Ideja rekonstrukcije ceste koja vodi prema Dunavu kod zgrada Dunav 1, Dunav 2 je da se cesta zatvori za promet te da se postavi rimski kamen koji će se uklopiti u ambijent dvorca tako da bi parking bio lociran iza zgrada. Kontejneri za razvrstavanje otpada su naručeni i u cijelosti financirani od strane Grada Vukovara te će biti postavljeni na 10 otoka kao što je to i u ostatku centra grada. Što se tiče kontejnera koji je postavljen u svrhu malograničnog prijelaza, on je u vlasništvu carine te se upit treba proslijediti u carinsku upravu, zaključio je gradonačelnik.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) pitao je gradonačelnika kojih par projekata bi izdvojio kao najjače u 2015. godini. Gradonačelnik je izdvojio najveće projekte po financijskoj vrijednosti te istaknuo Projekt Vukovar kojeg provodi Vodovod grada Vukovara kojim će se poboljšati vodno-komunalna infrastruktura grada, od ostalih vrijednih projekata istaknuo je izgradnju vodovodne infrastrukture u Sotinu, projekt sanacije Petrovačke dole koji je projekt tvrtke Komunalac d.o.o. u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uređenje Otoka športova.
Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) pitala je postoji li mogućnost postavljanja 2 stupa za oglašavanje na lokaciji kod tržnog centra u Borovu Naselju. Gradonačelnik Ivan Penava složio se s navedenim prijedlogom, budući da se radi na tendenciji da centar postane središte kretanja građana tog dijela grada Vukovara kako bi u cijelosti ispunio svoju svrhu.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) postavio je 2 pitanja. Prvo se odnosilo na zapošljavanje u Uredu državne uprave koje imaju konotacije rodbinskih veza, konkretno na zadnji natječaj na koji se prijavilo pet kandidata, a na kojem je posao dobila osoba koja nije iz Vukovara. Gradonačelnik Penava rekao je da se odgovor na to pitanje treba potražiti direktno u Uredu državne uprave te napomenuo kako su u Gradu Vukovaru zaposleni isključivo Vukovarci.
Također vijećnik Mažar je zamolio gradonačelnika da komentira projekte koji su pokrenuti iz proračuna Grada Vukovara za vrijeme ovoga mandata koji direktno pomažu građanima, kao što su mjere programa poticaja za zapošljavanje, povećanje naknade za novorođenčad, besplatni udžbenici. Gradonačelnik je odgovorio da uvijek može bolje, no s obzirom na tešku životnu situaciju u gradu Vukovaru iznimno je zadovoljan postignutim jer se navedenim mjerama krenulo prema naprijed.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pojasnila je kako je zaključno sa studenim 2015. godine predano oko 100 zahtjeva za dodjeljivanje potpora, a do sada još 39. Od 3 milijuna kuna iz proračuna Grada Vukovara realizirano je 1.7 milijuna kuna, a uključivši i novih 39 zahtjeva taj se iznos povećava za 400.000 kuna. Osim proračuna Grada Vukovara i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara je također dodjeljivao poticaje poduzetnicima za sufinanciranje projekata i to u iznosu 2.4 milijuna kuna. Sljedeće godine se planira nastaviti program poticanja poduzetništva mjerama potpore od strane Grada Vukovara.

Vijećnik Miroslav Mikerević (SDSS) pitao je zašto se reklama „Bobi" ne skine s građevine Crveni magacin. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava odgovorio je kako je to bio jedan od jačih sponzora Vukovar film festivala te da je dogovoreno kako će reklama neko vrijeme biti na spomenutom mjestu, no ukoliko građani imaju pritužbi spreman je spornu reklamu ukloniti.

Vijećnika Srđana Kolara (SDSS) zanimalo je postoje li jasnije informacije u vezi završetka radova na bazenu u Borovu Naselju. Gradonačelnik je odgovorio kako je do zastoja radova i probijanja ugovorenih rokova došlo nekoliko puta i to zbog propadanja tvrtki koje izvode radove i uslijed određenih promjena u projektnoj dokumentaciji. Naglasio je kako bazen u Borovu Naselju nije projekt Grada Vukovara nego Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Novi rok je 30.lipnja 2016. godine te se nada da će tako i biti, no budući da je praksa pokazala drugačije, ne postoje relevante informacije. Radovi se primiču kraju, zatvoreni dio bazena trebao bi uskoro biti gotov, no na otvorenom dijelu malog bazena radovi tek kreću.

Vijećnik Nebojša Vidović (SNS) pitao je zašto neki umirovljenici već četiri godine za redom ne mogu ostvariti pravo na božićnicu iako ispunjavaju uvjete. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović rekla je da je činjenica da se već nekoliko godina za redom pojavljuje isti problem da pojedini umirovljenici nisu na popisu, no za to je nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koje ne ažurira podatke na vrijeme. Napomenula je da je Grad kontaktirao i centar u Zagrebu koji je uputio na centar u Vukovaru. Svi umirovljenici koji nisu na popisu a ostvaruju navedeno pravo slobodni su doći u Grad Vukovar, gdje će se uvesti na popis i pokušati utvrditi njihovo stanje te učiniti sve kako bi riješili navedeni problem.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) upitao je je li u planu staza u Bogdanovačkoj ulici. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović složio se da je taj dio ceste vrlo opasan za pješake i rekao kako će izgradnju navedene pješačke staze uvrstiti u planove.

Vijećnik Drakulić također je pitao do kuda smo stigli s poticajnim mjerama i unapređivanjem poslovanja tržnog centra u Borovu Naselju. Odgovorio je direktor Komunalca d.o.o. Igor Štrangarević rekavši da je u svibnju 2015. godine naknada za korištenja mjesta te same klupe u tržnom centru smanjena za 50%, na 10,00 kuna što smatra prihvatljivim za grad Vukovar, no ni to nije polučilo očekivane rezultate pa se razmatralo o uvođenju besplatnog izlaganja, no iz razgovora s korisnicima došli smo do konstatacije da nije problem u cijeni nego u neposjećenosti tržnice na što ne možemo utjecati. Korekcijom Pravilnika o tržnom redu nastojat će se izmijeniti radno vrijeme tržnog centra. Također, tvrtka Komunalac pokušava objediniti sve OPG-ove s područja grada Vukovara i šire ustupajući im svoju infrastrukturu i resurse kako bi ishodili certifikat Hrvatskog seljaka te im time omogućili bolje uvjete na samoj tržnici. Postoji i plan da se krene u smjeru društvenog razvoja organizacijom određenih događaja u tržnom centru kako bi se povećala protočnost i posjećenost tržnice.

Vijećnica Marina Jokić (HKS) pitala je hoće li po završetku Projekta Vukovar cijene za priključak na kanalizaciju biti povlaštene. Gradonačelnik je odgovorio da će cijene ovisiti o lokaciji, a riječi o povlaštenim cijenama nije bilo. Bilo je govora da će građani snositi trošak financiranja navedenog projekta, no trošak sufinanciranja ići će na teret proračuna Grada Vukovara te na taj način planiramo rasteretiti potrošače.

Uslijedilo je 8 točaka dnevnog reda: Donošenje Odluke o dopuni odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara, Donošenje II. Izmjena i dopuna PPUG Vukovara, donošenje II. Izmjena i dopuna GUP-a grada Vukovara, Donošenje Odluke o usvajanju Programa i financiranja javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture u Gradu Vukovaru za 2016., Donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja socijalne i zdravstvene skrbi i humanitarne djelatnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugim područjima od interesa za Grad Vukovar za 2016., Donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja sporta i sportskih manifestacija za 2016., Donošenje Pravilnika o ocjenjivanju službenika i namještenika Grada Vukovara, Donošenje Odluke o usvajanju izmjena Programa utroška sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2015. Sve točke dnevnog reda su usvojene.