{gallery}2015/10/29/02{/gallery} Održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 10 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.


Podpredsjednik Gradskog vijeća Pilip Karaula upitao je gradonačelnika može li učiniti nešto po pitanju nerazmjera između broja upisane djece u prve razrede osnovnih škola i broja koji je trebao upisati. Naime, 420 Vukovaraca trebalo je upisati prvi osnovne trebalo, no upisalo ga je čak 180 učenika manje. Podpredsjednika je zanimalo gdje je razlika djece? Sporni broj djece ima prebivalište u Vukovaru, no očito je da ne žive u gradu, zaključio je Karaula.


Gradonačelnik je najavio kako će nakon izbora uputiti dopis mjerodavnim institucijama te je pozvao Gradsko vijeća da mu se pridruže u tome procesu pokretanja stvari s mrtve točke.
Vijećnika Krešimira Raguža (HDZ) zanimalo je što je s ogradom koja se podiže na tržnici.


Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović objasnio je kako je riječ o redovitom održavanju, odnosno uljepšavanju toga dijela grada. Bit će provedeni i hortikulturni radovi u skladu s uređenjem trga oko Solitera Vuka. Izvođač radova je tvrtka Komunalac, a želja je da se na takav način prikrije neugledni prostor tržnice. Također, pročelnik Martinović najavio je kako je gotov glavni projekt buduće gradske tržnice koja će sljedeće godine početi graditi na prostoru iza zgrade FINA-e.
Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (Bandić Milan – Stranka rada i solidarnosti 365) postavila je pitanje ispred grupe građana iz ulice Hrvatskog zrakoplovstva može li se smanjiti cijena grijanja, no direktor Tehnostana Kristijan Lovrenšćak objasnio je kako je upoznat s problematikom jer se već vršio prepisku sa stanarima, no kako se nisu mogli međusobno uskladiti i prihvatiti neko od mogućih rješenja koje im je ponudio, cijena se za sada ne može smanjiti.


Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) pitao je zašto Komunalac više ne odvozi stare kante koje su građani prije koristili za odlaganje otpada. Direktor Komunalca d.o.o. Igor Štrangarević odgovorio je kako zakon nalaže da Komunalac osigura spremnike za odlaganje otpada te da su slijedom toga nove kante obilježene logom i šifrom na temelju koje će biti i čipirane, a pomoću čipa vršit će se naplaćivanje po volumenu. Na ovakav način građani su evidentirani kao korisnici usluge tvrtke Komunalac d.o.o. Kante koje su podijeljene besplatne su za građane i Komunalac je dužan kupiti samo te kante, no ukoliko građani uz novu kantu prilože i staru pokupit će otpad iz obje. Iako su u zadnje vrijeme, otkako je sam projekt krenuo, informirali građane putem medija, letcima i javnim tribinama, postupak će ponoviti kako bi građanima odgovorili na sve nejasnoće.


Vijećnika Nikolu Mažara (HDZ) zanimalo je je li Vlada, koja je godinama sufinancirala obilježavanje Dane sjećanja, sudjelovala u financiranju i prošlogodišnjeg Dana sjećanja. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako od Vlade nije upućena niti jedna kuna.


Vijećnik Nebojš Bajić (SNS) upitao je koliko je projekata iz gospodarstva Grad Vukovar prijavio i financirao iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Gradonačelnik mu je odgovorio kako Grad Vukovar iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara može povući nešto više od četvrtine sredstava njihovog proračuna što je oko 14 milijuna kuna. Više od trećine tih sredstava, odnosno 5 milijuna kuna, Grad Vukovar namijenio je za projekte iz gospodarstva kao što su primjerice paket mjera poticanja poduzetništva, projekt Obrtničke ulice i brendiranje vukovarskih proizvoda. Riječ je o novoiniciranim projektima, dok su infrastrukturni projekti većinom naslijeđeni od prošle gradske vlasti.


Vijećnika Miroslava Mikerevića (SDSS) zanimalo je do kad će se Grad samo deklarativno odnositi prema žrtvama fašizma navodeći pri tome primjere košnje Dudika i panoa na Crvenom magacinu. Gradonačelnik se nije mogao složiti da je odnos tek deklarativnog karaktera jer se redovno održavaju park u Borovu i Trg žrtava fašizma u centru grada.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) ponovio je pitanje s 14. sjednice Gradskog vijeća vezano za problematiku besplatnih udžbenika. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je upravo onako kako su mu već odgovorili – udžbenici su za sve udžbenike slobodni, a problem s uplatnicama nastao je uslijed režije između roditelja i izdavača. Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir proširila je odgovor objašnjenjem kako je Grad Vukovar naručio i platio udžbenike, a sve ostale radne materijale koje su roditelji naručili svojoj djeci direktno od izdavača ne financira nego trošak istih snose roditelji.


Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) upitao je može li se cijena vode smanjiti obzirom na ekonomsku situaciju građana, no direktorica Vodovoda d.o.o. Milica Zebec objasnila je kako voda više nije socijalna kategorija već tržišna tako da trenutno nema prostora za smanjenje, ali da se nada kako će nakon poboljšanja sustava opskrbe i odvodnje cijena i cijena vode pasti.
Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) još je jednom ustrajao na pitanjima zašto ljudi ne smiju prodavati svoje proizvode ispred Borovske trgovine ili pošte u Borovu, odnosno zašto se brani upis u Dječji vrtić Vukovar 2 djeci čiji roditelj nema prebivalište u Vukovaru.


Pročelnik Martinović objasnio mu je da se provodi Pravilnik prema kojemu se na tim mjestima ne može prodavati, a da 150 m dalje imaju tržnicu na kojoj je cijena štanda snižena na 10 kn.


Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović objasnila je kako Grad Vukovar nikome ne osporava pravo na upis djeteta vrtić nego samo pravo na subvencioniranu cijenu vrtića. Naime, pravo na subvencioniranu cijenu vrtića imaju djeca koja imaju prebivalište na području grada Vukovara i čiji roditelji također imaju prebivalište na području grada Vukovara. Subvencionirana cijena je beneficija kojom Grad Vukovar pomaže građane koji žive na području grada Vukovara te koji ostvaruju prihode i time utječu na razvoj samoga grada. Grad Vukovar nema mogućnosti pomagati i građane okolnih općina već štiti interese i brine se za dobrobit svojih građana. Ne postoji nikakva razlika između djece pripadnika nacionalnih manjina i većinskog hrvatskog naroda, a Dječji vrtić Vukovar 2 je gradski vrtić koji jednako mogu upisati sva djeca. Nema ni govora o zabranjivanju upisa djece u vrtić. Grad Vukovar štiti interese i ravnopravnost svih građana, a problem radi dvadesetak roditelja koji zahtjevaju da se zbog njih odstupi od Pravilnika. Gradske vrtiće pohađa oko 700 djece i Grad Vukovar u ovoj situaciji ne može učiniti tako nešto. Ne samo kako Grad Vukovar ne može pogodovati nekolicini roditelja koja se neopravdano osjeća oštečenom i ugrožavati vrijednost prava koja su ostvarili roditelji 99% djece nego je kao lokalna samouprava dužna štititi zakon.


Uslijedilo je pet točaka: Donošenje Odluke o usvajanju Procjene o ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća za grad Vukovar, Donošenje Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za civilnu zaštitu u gradu Vukovaru, Donošenje Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, Donošenje Rješenja o imenovanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vukovara, Donošenje Odluke o obustavi isplate sredstva za redovno godišnje financiranje Srpske narodne stranke – SNS. Sve su jednoglasno usvojene.