{gallery}2015/07/07/01{/gallery}Podijelivši prve obroke, gradonačelnik Ivan Penava danas je sa suradnicima otvorio Pučku kuhinju u Vukovaru u kojoj će topli obrok svakodnevno dobivati 55 korisnika.

Prije samog otvorenja gradonačelnik Penava i ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić potpisali su u Gradskoj vijećnici Ugovor o financiranju i isporuci toplog obroka te financiranju redovitog rada u Caritasovoj pučkoj kuhinji Vukovar koja će funkcionirati na dvije lokacije – u Borovu naselju i u centru grada. „Pučku smo kuhinju otvorili na dva mjesta u gradu jer korisnici nemaju mogućnost prijevoza. Trenutno su oba prostora u najmu i to nije krajnje rješenje," objasnio je gradonačelnik Penava naglašavajući kako je ove godine u proračunu Grada Vukovara osigurano 350 000 kuna za financiranje rada pučke kuhinje, ali da se ta brojka može i povećati ukoliko se pokaže potreba. „Realnost u gradu Vukovaru je nažalost takva da je pučka kuhinja postala potreba. Nije dobro okretati glavu od takvih problema i najvažnije je bilo što prije našim sugrađanima u potrebi osigurati topli obrok. Iskazujem zadovoljstvo otvorenjem pučke kuhinje, ali i nadu da će doći vrijeme kada nam takve kuhinje u Vukovaru više neće biti potrebne," rekao je gradonačelnik Penava.

Pučku kuhinju blagoslovio je generalni vikar nadbiskupije mons. Ivan Ćurić. Istaknuo je kako se djelovanje pučke kuhinje odnosi na najpotrebitije Vukovarce te da se ne smije gledati na njihovu bilo kakvu pripadnost već na stvarnu potrebu svakog pojedinca. „Siromaštvom je zadnjih godina posebice pogođen istočni dio Hrvatske, koji je u prošlosti hranio cijelu Hrvatsku pa zbog toga nadbiskupijske pučke kuhinje djeluju u Osijeku, Vinkovcima te odnedavno u Slavonskom Brodu, a sada i u Vukovaru," dodao je mons. Ćurić.