{gallery}2015/04/23/01{/gallery} U okviru pilot- projekta primarne selekcije otpada pod nazivom"Odvajam, čuvam i štedim!" te obilježavanja Dana planeta Zemlje, Grad Vukovar i tvrtka Komunalac d.o.o. su nakon prigradskog naselja Lipovača održali i drugu javnu tribinu u gradskoj vijećnici 22. travnja sa stanovnicima zgrada u Frankopanskoj ulici br.4 i 6 te Ulici Nikole Tesle br.10 u Vukovaru. Na tribini su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Marija Budimir, tehnički direktor tvrtke Komunalac Dario Tišov, te stručna suradnica za održivo gospodarenje otpadom u tvrtki Komunalac Mirjana Prkačin.

Tijekom javne tribine građani su upoznati sa obvezom provođenja te prednostima primarne selekcije otpada, kao i kaznama u slučaju neispunjavanja obveza koje propisuje važeća zakonska regulativa o otpadu, usklađena s direktivama Europske Unije.

Također, građani su upoznati i sa novim načinom obračuna komunalnog otpada koji će se sukladno zakonskoj regulativi od iduće godine obračunavati prema volumenu spremnika za komunalni otpad i broju pražnjenja toga spremnika, dok će zbrinjavanje izdvojenog otpada za građane biti besplatno. Stoga je primarni cilj omogućiti građanima vlastite kontejnere za miješani komunalni otpad, kako se ne bi dogodilo da jedni drugima prebacuju otpad u spremnike. Osim u predmetnoj zgradi u centru Grada, projekt „Odvajam, čuvam i štedim" provodi se i u prigradskom naselju Lipovača, a tvrtka Komunalac je prije podjele spremnika provela popis građana koji sudjeluju u projektu, sve s ciljem da građanima omogući adekvatan broj i veličinu spremnika za otpad.

- Na Lipovači će svako domaćinstvo dobiti određene kante u raznim bojama i ovisno o broju domaćinstava. Imamo kante za samce od 80 litara i 120 litara za višečlane obitelji. U zgradama će biti izgrađeni boksovi s poklopcima u određenim bojama, gdje će se razvrstavati staklo, papir, plastika, biorazgradivi miješani otpad i metal. Cilj je podignuti savjest građana da je smeće sirovina- istaknula je zamjenica gradonačelnika Marija Budimir. Plan je da do kraja 2015. godine sve kante budu podijeljene.

Grad Vukovar je do sada dao 1.600.000 kuna za reciklažno dvorište, što nije dovoljno za svu opremu. –Gradnja reciklažnog dvorišta počela je 2014., no nažalost nije dovršena jer treba uložiti još 400.000 kuna. Ove godine moramo uložiti dva milijuna kuna za opremu koja će biti potrebna za sve građanstvo. Aplicirali smo na sve natječaje iz Fonda za zaštitu okoliša te vjerujem da ćemo imati potreban novac. Bitna je edukacija građana, što činimo preko ovih tribina- dodala je zamjenica Budimir.

Tvrtka Komunalac je sudionicima projekta, građanima koji stanuju u višestambenim zgradama u Frankopanskoj ulici te ulici Nikole Tesle, donirala novoizgrađeni prostor za smještaj kontejnera za otpad u koji su smješteni kontejneri za odvojeno sakupljanje papira, plastike, stakla, biootpada i metalne ambalaže te tri kontejnera za komunalni otpad. Kako bi kontejneri bili dostupni samo stanarima predmetne zgrade, zamjenica gradonačelnika Marija Budimir uručila je predstavnici stanara ključeve za otključavanje prostora za kontejnere.

Upravo ovakav primjerak zaštićenog prostora za odlaganje otpada predstavlja reprezentativan primjerak primarne selekcije otpada kakva će se provoditi u Gradu Vukovaru.

Također, istog dana u popodnevnim satima svim građanima Lipovače predstavnici tvrtke Komunalac uručili su besplatne spremnike za otpad kao i informativne letke s uputama kako odvajati otpad te naznačenim rasporedom odvoza otpada.

Grad Vukovar i tvrtka Komunalac do sada su nabavili spremnike za sakupljanje otpada u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, od čega je 80% sredstava sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Do kraja godine svim građanima Grad Vukovara biti će uručeni besplatni spremnici za otpad, za što je potrebno još oko 2 milijuna kuna.
Projekt „Odvajam, čuvam i štedim" trajat će 4 mjeseca, a primarni cilj projekta je saznati količine odvojeno sakupljenog otpada prema vrstama otpada te građanima u skoroj budućnosti omogućiti adekvatne spremnike za otpad. Stoga će za vrijeme trajanja projekta tvrtka Komunalac vršiti popis svih građana, sve s ciljem da građanima omogući dostatan broj i veličinu spremnika za otpad. Grad Vukovar i tvrtka Komunalac pozivaju građane na suradnju u projektu uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Vukovaru.
Stručna suradnica za gospodarenje otpadom u Komunalcu i voditeljica projekta Mirjana Prkačin upoznala je građane s propisima i obvezama vezano uz gospodarenje otpadom koje su dužni provoditi sukladno zakonskoj regulativi i načelima Europske unije. Također, upoznala je građane s obvezom provođenja primarne selekcije.