{gallery}2015/04/20/01{/gallery} Vukovar i njegovi stanovnici uoči obilježavanja Dana Grada, koji će svečano biti obilježen 3. svibnja i kao dan svojih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, imali su čast i i zadovoljstvo 20. travnja biti domaćini predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.
Cjelodnevni službeni posjet Predsjednica Republike Hrvatske započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast žrtvama Domovinskog rata na Memorijalnom groblju i mjestu masovne grobnice na Ovčari. U pratnji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak te predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić.
Nakon pijeteta iskazanog prema žrtvama u Domovinskom ratu Predsjednica Republike Hrvatske stigla je pred Gradsku upravu, gdje joj je izraze dobrodošlice izrazio predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić.
Predsjednica Republike, Kolinda Grabar- Kitarović, susrela se zatim s vukovarskim gradskim čelnicima predvođenima gradonačelnikom Ivanom Penavom te nakon sastanka izrazila žaljenje što su, kako je rekla, projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni, a kao problem je izdvojila veliku stopu nezaposlenosti.

"Htjela sam u Vukovar doći na jedan običan dan, kada nije ni Dan grada, ni pad grada da razgovaramo o životu u Vukovaru. I zajedno s gradonačelnikom, županom i drugim Vukovarcima razgovarali smo o tome kako se živi danas u Vukovaru. Žao mi je da više od tri godine Vukovar stagnira kada je riječ o razvojnim projektima, da su oni zaustavljeni", kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što je, kako je kazala, čula da se grad trudi i da se puno ulaže na razvoj gospodarstva. Ocijenila je kako je u Vukovaru očito problem velika stopa nezaposlenosti, odnosno nedostatak zaposlenosti. Najavila je skori ponovni posjet Vukovaru kako bi s gradskim čelnicima razgovarala o načinima pomoći Vukovaru, da se ubrza gospodarski razvoj.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo posjetom Predsjednice Republike Hrvatske i razgovorima o konkretnim problemima u gradu Vukovaru, te posebno naglasio kako se samo sa ovakvom politikom mogu očekivati bolji dani za Vukovar i cijelu državu Hrvatsku.
Neke novinare zanimalo je zašto su na stupovima javne rasvjete na ulicama Vukovara danas istaknute hrvatske i gradske zastavice i je li to povezano s dolaskom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?
Gradonačelnik Ivan Penava takav je doček komentirao skorašnjom proslavom Dana grada Vukovara, koja će se obilježiti 3. svibnja, istaknuvši kako su njemu i jedne i druge zastavice jednako drage, a u proteklih pet godina građani ih nisu imali prilike vidjeti na stupovima javne savjete.
– I meni je uvijek drago vidjeti te zastavice – dodala je predsjednica Grabar-Kitarović, koju je pred zgradom Gradske uprave dočekalo nekoliko stotina oduševljenih građana koji su joj prilazili, čestitali na pobjedi na predsjedničkim izborima te se s njom fotografirali.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatim je, hodom u pratnji gradskih čelnika, prošetala Ulicom dr. Franje Tuđmana do Doma hrvatskih branitelja, gdje je prije ulaska u dvoranu na sastanak s predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pozdravio Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.
Predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara Tomislav Josić uručio joj je i nedavno usvojene strateške ciljeve Stožera kojima će se rukovoditi u svom daljnjem djelovanju. Tomislav Josić je rekao kako je tijekom razgovora bilo riječi o položaju branitelja, problemima s kojima se suočavaju, stradalnicima, statusu maloljetnih branitelja te o pitanju dvojezičnosti koja se, kako je rekao, može vrlo lagano i brzo riješiti. – Dovoljno je provesti novi popis stanovništva kada bi se zaista utvrdilo da pripadnika srpske nacionalne manjine u stvarnosti ovdje nema više od 22, 23 posto, a poslije toga više nitko ne bi ni postavljao pitanja o dvojezičnosti – rekao je Josić.

Prilikom posjete Vukovaru, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Klubu "Sunčica" sa ženama stradalnicama Domovinskog rata koje su joj iznijele probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu.
Gradonačelnik Ivan Penava i Grad željeli su tijekom posjeta Kolinde Grabar Kitarović dati poseban naglasak gospodarskoj slici u Vukovaru. Najnovije investicije i otvaranje radnih mjesta u tvornici lijekova i dijetetskih proizvoda Yasenka d.o.o. u vlasništvu Radwana Joukhadara i "Gumix – elastor" d.o.o. s proizvodnjom klinastog remenja u vlasništvu Ivana Matića bili su dovoljan razlog da Predsjednica Republike Hrvatske obiđe njihove pogone. Tom je prilikom predsjednica Grabar Kitarović rekla kako joj je izuzetno drago vidjeti ovako dvije uspješne gospodarske tvrtke, naročito u Vukovaru. Investitori su tom prigodom iskazali riječi pohvale za suradnju s gradskim čelnicima Vukovara u nadi da će njihove planove za proširenjem proizvodnje u značajnoj i povoljnijoj mjeri podržati bankarski i državni sustav.
Posjet Vukovaru Kolinda Grabar Kitarović završila je u pratnji gradonačelnika Ivana Penave razgledanjem stalnoga postava Muzeja Grada Vukovara. Ravnateljica muzeja Ruža Marić pokazala je najzanimljivije eksponate te rekla kako je u obnovu dvorca Eltz uloženo 160 milijuna kuna.
Nakon što se upisala u knjigu dojmova, predsjednica Republike Hrvatske svoj je posjet Vukovaru završila uz program Mažoretkinja Grada Vukovara.