Povodom 29. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 23. obljetnice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak RH, danas su kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni vijenci u spomen na one koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.
„Danas obilježavamo velik dan i veliku obljetnicu međunarodnog priznanje Republike Hrvatske koju svake godine obilježavamo upravo na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata jer se trebamo prisjećati tih dana. Među nama su ljudi koji su baš na taj dan izrazito ispaštali u logoru. Velik je broj Vukovaraca međunarodno priznanje Hrvatske osjetio na svojoj koži bez prave informacije što se zapravo dogodilo. Ne smijemo zaboraviti te najteže dane i teret koji su pojedinci, ali i mi svi skupa kao narod, iznijeli i tu poruku na današnji dan šaljemo iz Vukovara. Ne smijemo zaboraviti koliko je težak put do priznanja Hrvatske bio. 29 godina poslije imamo dojam kako se preko mnogi stvari prelako prešlo i da su se mnoge vrijednosti i žrtve iz toga vremena zaboravile. I zato je upravo ovo mjesto s kojega punim pravom možemo podsjećati kako mnogi još uvijek nisu dočekali pravdu jer se država ponijela neodgovorno prema njihovoj žrtvi,“ rekao je gradonačelnik Ivan Penava upućujući čestitke povodom Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a posebno zahvaljujući hrvatskim braniteljima na tome ostvarenju.
„Nama logorašima je taj dan u jako lošem sjećanju. Uletjeli su u sobe i počeli nas redom tući, a da nitko nije znao koji je povod. Iako su i inače to radili bez povoda, ovaj im je trenutak jako zasmetao. Nakon svih tih batina i tortura, većina nas je ipak bila sretna jer smo uspjeli ostvariti tisućljetni san da imamo hrvatsku državu pa smo računali da ako zbog toga treba dobiti još batina, izdržat ćemo i to,“ ispričao je Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika ističući kako je država puno toga „pogurala pod tepih“ i napravila lošega, a posljedice se toga osjećaju i danas.