U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara jutros  je na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave održan žurni sastanak na temu pomoći pogođenim područjima koja su jučer stradala u razornom potresu koji je pogodio središnju Hrvatsku.

Tom prigodom gradonačelnik Ivan Penava je izrazio duboku sućut obiteljima poginulih te istaknuo kako će Vukovar pomoći koliko god može. „Kao što je nama pružena pomoć u vremenima kada nam je ona bila najpotrebnija, spremni smo pružiti svoju ruku prijateljstva svim stradalim područjima, s vjerom i nadom kako će ova situacija proći što bezbolnije“, rekao je gradonačelnik.

Građani Vukovara, kako fizičke, tako i pravne osobe te mnoge udruge koje djeluju na području našega grada, odmah su krenuli u akciju pomoći, u vidu prikupljanja hrane i higijenskih potrepština, odjeće, lijekova, prijevoza, smještaja, volonterskih odlazaka na unesrećena područja te im na tome neizmjerno zahvaljujemo, jer smo pokazali veliko srce u trenutku kada je to najpotrebnije.

Kako bi pomoć bila uspješna, i kako bi se usmjerila na prave adrese, potrebno je djelovati organizirano, stoga molimo sve ljude dobre volje koji su spremni pomoći pogođenim područjima da se drže sljedećih uputa prema zaključcima donesenima na sastanku:

  1. Sve fizičke i pravne osobe koje žele donirati artikle, to mogu učiniti u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar, Ulica 204. vukovarske brigade 45, radnim danom od 7-18 sati , kontakt - 032/441-964, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odgovorna osoba Vlatko Glavaš
  2. Prijevoz potrepština za pogođena područja će se vršiti organizirano, a za koordinaciju je zadužen pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig – 098/467-514
  3. Svi naši sugrađani koji se žele volonterski uključiti u pomoć na pogođenim područjima u vidu spašavanja i raščišćavanja ruševina, s kontakt podacima (ime i prezime, OIB, telefon/mobitel te adresa stanovanja) o tome trebaju obavijestiti Službu civilne zaštite Vukovar na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  4. Ponude pravnih ili fizičkih osoba vezano za građevinski materijal, radne strojeve (bageri, konbinirke i slično), transportna vozila i pomoć u spašavanju i raščišćavanju potrebno je uputiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grad Vukovar se zajedno s gradskim tvrtkama i institucijama uključio u akciju prikupljanja sredstava i nabavu najpotrebnijih namirnica i higijenskih potrepština, a nakon konzultacija s jedinicama lokalnih samouprava stradalih područja, prema njihovoj preporuci će izravnu pomoć uputiti najpotrebitijim stradalim građanima.