Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je nove i opremljene prostorije u koje je nedavno uselila Razvojna agencija Vukovar.

Riječ je o investiciji Grada Vukovara vrijednoj 1,5 milijuna kuna kojom je Razvojna agencija Vukovar dobila primjeren prostor koji uključuje urede, kuhinju, prostoriju za odmor, salu za sastanke i radionicu te arhivu. Dakle, sve što jedna moderna agencija treba za još bolji rad.

Direktorica Žilić izrazila je zadovoljstvo na povjerenju koje je Grad Vukovar ovim činom iskazao Razvojnoj agenciji Vukovar.

“Ove nam je nove prostore omogućio naš osnivač Grad Vukovar i gradonačelnik Ivan Penava koji je uvijek spreman na suradnju i omogućio je svaki naš zahtjev. Do sada samo se nalazili na dislociranoj lokaciji u Gospodarskoj zoni te nam je time rad sa svim institucijama bio otežan. Gdje god da smo morali dostavljati dokumentaciju gubili smo minimalno pola sata samo na prijevoz. Sada u centru grada nam je sve dostupno i jednako tako smo mi dostupni svim poduzetnicima, ustanovama i djelatnicima Gradske uprave. Iz toga razloga smatramo kako je ovo idealno mjesto za Razvojnu agenciju kojoj je u cilju zaista razvijati potencijale grada Vukovara,” naglasila je direktorica Žilić poručujući kako svečano otvorenje planiraju kada epidemiološka situacija dozvoli.

U posljednje dvije godine Razvojna agencija Vukovar uključena je u sve projekte europskih fondova vezane uz grad Vukovar i sve građane.

„Nastojimo svojim radom poboljšati kvalitetu života naših sugrađana, a to dokazuje 40 projekata u vrijednosti preko 50 milijuna kuna koji se provode u ovome trenutku. Kroz tih 40 projekata u posljednje je dvije godine zaposleno preko 200 ljudi, a vanjski su stručnjaci kroz ove projekte naplatili svoje usluge preko 8 milijuna kuna. Sve ono što je moglo, ugovarani su stručnjaci iz Vukovara. U vukovarskim je tiskarama tiskano preko milijun i pol kuna materijala, a preko 500.000 kuna je ugovoreno cateringa kod vukovarskih ugostitelja. Sveukupno, okvirno ok 300 različitih gospodarskih subjekata sudjeluje u projektima jer je bit projekata da se sve usluge koje mogu ugovaraju s vukovarskim poduzetnicima te je cilj da se ovim milijunima potakne cijela vukovarska ekonomija,“ objasnila je direktorica Žilić ističući kako je ukupni broj osoba obuhvaćenih ovim projektima preko 3500.

„Mi kao Razvojna agencija Kontinuirano pratimo sve objavljene natječaje europskih fondova te povlačimo što više novaca za Vukovar.  U protekle je dvije godine u našem odjelu za poduzetništvo pripremljeno 130 projekata u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Osim već spomenutih 40 projekata u vrijednosti od 50 milijuna kuna koje trenutno provodimo, zasebno bih izdvojila intervencijski plan koji sam nosi 21 projekt i vrijednosti je preko 200 milijuna kuna, a Razvojna agencija Vukovar prati cjelokupnu provedbu projekata,“ rekla je direktorica Žilić ističući kako od ukupno 19 zaposlenih u Razvojnoj agenciji Vukovar njih 14 radi na europskim fondovima.

Gradonačelnik Penava pohvalio je dosadašnji rad Razvojne agencije Vukovar i poručio kako vjeruje da ću u novim prostorima rezultati zasigurno biti još bolji.

„Cijela investicija od gotovo milijun i pol kuna financirana je sredstvima Grada Vukovara, a sufinanciranje je izvršeno zahvaljujući sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u vrijednosti od 200.000 kuna te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s također 200.000 kuna. Riječ je o vrhunskome poslovnom ambijentu i možemo ga shvatiti kao poklon Grada Vukovara kako bi rezultati u perspektivi bili još bolji,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući kako se ovim projektom nastojala povećati nazočnost ljudi u samome centru grada.

„Ovo je treći pravni subjekt kojega uz asistenciju Grada Vukovara smještamo u lokale u samome centru jer nam je cilj osigurati da u središtu uvijek bude prisutna živost, dinamika i kretanje građana,“ objasnio je gradonačelnik poželjevši Razvojnoj agenciji Vukovar još niz društveno korisnih projekata te dobru suradnju s poduzetnicima.

Predmetna građevina upisana je u Registar kulturnih dobara te su  u postojećem obliku objekta zadržani svi povijesni elementi zgrade sukladno posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela. Građevinski radovi koji su izvedeni odnose se na uklanjanje postojećih pregradnih zidova te izvedbu novih kao i zatvaranje otvora u zidovima zbog prilagođavanja novoj namjeni. Sveukupna bruto površina 1.kata poslovne građevine iznosi 362,50 m2.

"Napušten prostor pretvorili smo u reprezentativne urede kakve naša Razvojna agencija Vukovar zaslužuje," rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig objašnjavajući kako su zbog poboljšanja energetskih svojstava zgrade izvedeni  novi slojevi poda, stropa i vanjskih zidova te da su svi zidovi toplinski izolirani mineralnom vunom i završno obrađeni gipskartonskim pločama, žbukani, oličeni paropropusnim materijalom za povijesne zgrade koji omogućava prozračivanje, kao i strop  koji je obložen gipskartonskim pločama. U sve prostorije je uveden novi sustav grijanja/hlađenja/ventilacije, isto tako izveo se i novi razvod instalacija i odvodnje, te nove električne instalacije.