Dan ružičaste vrpce obilježava se svake godine, prvu subotu u mjesecu listopadu, a cilj ove humanitarne akcije je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. U organizaciji Kluba žena liječenih na dojci te Lige protiv raka Vukovar, u našem gradu je obilježen 21. dan ružičaste vrpce kojem je nazočio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Prisutnima se obratila predsjednica Kluba žena liječenih na dojci Ahnetka Stjepanović rekavši kako je vrlo važno da se žene redovno odazivaju na preventivne preglede te objasnila u kojem smjeru Klub djeluje. „U Klubu se žene jednom mjesečno sastaju, imaju vježbe s fizioterapeutima, a često su organizirana i predavanja psihologa ili duhovnika nakon čega se uspostavljaju određeni kontakti.“rekla je Stjepanović.

Predsjednik Lige protiv raka Vukovar, dr. Mario Begović istaknuo je kako je ova godina drugačija pa se obilježavanje također provodi drugačije, no smisao i cilj akcije je isti. „Cilj je osvijestiti žene o preventivnim pregledima, ponajprije o samopregledu, zatim ultrazvuk i mamografija jer je rano otkrivanje jedini način da se ova bolest, koja je najčešća maligna bolest kod žena i od koje žene najviše umiru, što prije detektira i naravno izliječi“, zaključio je doktor Begović.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije David Vlajčić istaknuo je kako Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke treba podržavati, i kada na kućnu adresu dođe omotnica s pozivom, na njega se treba odazvati.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je rak dojke vodeći uzrok smrtnosti kod žena te je važno promicati svijest o ovoj prijetnji. „Ako ovakvim akcijama i jednu žensku osobu osvijestimo, smatram da smo napravili veliku stvar“, naglasio je gradonačelnik Penava.

 U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2600 žena, a umre oko 960. Svaka deseta žena će dobiti tumor dojke i na to ne možemo utjecati, ali na rano otkrivanje i prevenciju možemo jer upravo otkrivanje ovog karcinoma u ranom stadiju dovodi do skoro 90-postotnog izlječenja.