Svečanost obilježavanja Dana sjećanja na preživjele logoraše srpskih koncentracijskih logora započela je himnom Republike Hrvatske i podizanjem hrvatskog stijega u Nemetinu, gdje je prije 27 godina, 14. kolovoza 1992. godine izvršena posljednja velika razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora. Ovaj datum mnogi stoga smatraju i svojim drugim rođendanom.

Nakon prigodnog programa u Nemetinu, obilježavanje je nastavljeno Svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogi uzvanici - izaslanica Predsjednice Republike, zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček te brojni uvaženi gosti.

Predsjednik hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak istaknuo je kako je status logoraša ostvarilo oko 8 000 osoba, a da stvarni broj premašuje 30.000 zatočenih u 70-ak logora diljem bivšeg teritorija Jugoslavije.

Izaslanica Predsjednice Republike, Ivana Mujkić u svom je obraćanju rekla kako je vrlo teško pronaći prave riječi nakon ispovijesti zarobljenika s Veleprometa koja je u programu Svečane akademije izrečena, a kojima bi mogli zahvaliti za sve što su ovi ljudi učinili za stvaranje neovisne Republike Hrvatske. „Svjesna sam kolika je hrabrost miran, obiteljski život zamijeniti torturama u zarobljeništvu te proživjeti strah i neizvjesnost hoćete li ikada zakoračiti na slobodno hrvatsko tlo", rekla je Mujkić te dodala „U ponedjeljak sam slušala govor sinjskog gvardijana koji je izrekao jednu misao koja me se posebno dojmila i dozvolite mi da je danas podijelim sa vama. Rekao je, ne smijemo dozvoliti da Lijepa naša bude lijepa samo u pjesmi, neka bude lijepa i u našim srcima, jer ako nam je u srcima, naše će noge paziti kuda koračaju, a naše će ruke paziti što čine. Upravo s tom mišlju želim još jednom naglasiti da ste ljubav prema Domovini najbolje pokazali vi, koji ste svoju mladost i zdravlje poklonili Hrvatskoj, a na nama mladima ostaje da pazimo kuda i kako koračamo kako ne bismo dozvolili da se ikada istina zaboravi, da se povijest iskrivi, i naravno, da sva ona neriješena pitanja nestalih, ali i nekažnjenih padnu u zaborav."

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako su svi sudionici Domovinskog rata te svi koji su proživjeli torture srpskih koncentracijskih logora hrvatski vitezovi. „Vjerujem kako vam nije lako živjeti u Vukovaru i susretati one koji su odgovorni za vaše patnje, ali to pokazuje vašu veličinu. Istina o Domovinskom ratu se ne smije zaboraviti te stoga čestitam Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora što sve ove godine organizira sjećanje na ovaj dan", kazao je Pavliček te naglasio kako je bitno da se ovakva sjećanja nastave njegovati i u buduće.