Grad Vukovar proslavio je svoj rođendan, a središnji događaj obilježavanja Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara održana u Hrvatskom domu.

Ovu svečanost su svojom nazočnošću uveličali predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Vukovarska Marijana Balić, ujedno i saborska zastupnica, supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH, dr. Dragan Čović, brojni ministri u Vladi Republike Hrvatske, saborski zastupnici i članovi Europskog parlamenta, župan Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Božo Galić, državni tajnici te mnogobrojni predstavnici javnog i političkog života.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota ovom je prigodom naglasio kako Grad Vukovar nastoji omogućiti brži i kvalitetniji gospodarski rast, ostanak mladih i stručnih ljudi te njihovih obitelji u Vukovaru. Ova gradska uprava osluškuje bilo svoga naroda, svojih građana, postavlja pitanja i traži odgovore od viših instanci vlasti jer žrtva Vukovara i svih branitelja traži i zahtijeva veće zalaganje svih nas ovdje u gradu te izvan grada", poručio je Šota.

Čestitavši Dan Grada svojim sugrađanima, ali i okupljenima, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako brojnim projektima grad Vukovar nastoji omogućiti kvalitetan život svim svojim sugrađanima. Naglasio je kako je fokus rada na gospodarstvu te da se trud, rad, znanje i energija koju Grad Vukovar ulaže u razvoj poduzetništva višestruko vraća.

„U posljednjih godinu dana plasirali smo 13 milijuna kuna u poduzetništvo i ostvarili uvjete koji privlače brojne gospodarske subjekte, a najrazličitije gospodarske djelatnosti u ovome gradu mogu pronaći mjesto za svoj razvoj. U protekloj godini je u Gradu Vukovaru zabilježeno 579 radnih mjesta više nego u godini prije što je povećanje od 6,3 %", rekao je gradonačelnik Penava te posebno naglasio važnost Luke Vukovar i njezin potencijal koji Hrvatska kao podunavska zemlja maksimalno treba iskoristiti.

O važnosti Vukovara za Hrvatsku u prošlosti ali i u sadašnjosti te budućnosti govorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović „Ovdje u ovome gradu upisana je najsvjetlija ali i najružnija povijest naše drage Domovine. Ono što želim jeste da cijela Hrvatska diše jednom dušom i skandira Vukovar, Vukovar, Hrvatska, Hrvatska!", kazala je Predsjednica.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Vukovara svojim su nastupom uveličali Tabita Elizabeta Koprivnjak te Orkestar Glazbene škole Vukovar.