U organizaciji Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta obilježena je 27. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište.
Na Sajmištu su se vodile najteže borbe, u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u obrani Sajmišta najprije kod spomenika u Udruzi hrvatskih branitelja Sajmišta, a potom i podno spomen obilježja podignutog na mjestu masovne grobnice gdje je 12 žrtava ubijeno i bačeno u bunar.
Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić istaknuo je kako je započela tužna vukovarska jesen jer se gotovo svakodnevno obilježavaju tragične obljetnice u Vukovaru i okolnim mjestima.
"Imamo puno otvorenih i nerješenih slučajeva u gradu te obitelji koje traže svoje nestale, a to je najveći problem jer ljudi nisu dostojno sahranjeni pa njihove obitelji nemaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću," rekao je Josić ističući kako je krajnje vrijeme da se nešto po tome pitanju pokrene.
Predsjednik Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Igor Gavrić izrazio je razočaranje i žaljenje što se ni danas, 27 godina poslije, a posebice na godišnjicu formiranja logora Velepromet, ne zna za još 300 nestalih osoba s područja naše županije.
„Oni koji su činili ova zvjerstva slobodno žive tu oko nas. I dan danas hrvatsko pravosuđe nije smoglo snage i načina kako da ih privede pred lice pravde i to je ono što najviše boli. Nadamo se da će Hrvatska država smoći snage i uhvatiti se u koštac s tim najvećim problemom koji je ostao iz Domovinskoga rata," poručio je Gavrić.
Obilježavanje je započelo minutom tišine, nakon čega su položeni vijenci te je uslijedio prigodni program i molitva. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Josić, izaslanik ministra branitelja i ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata grada Vukovara Krunoslav Šeremet, izaslanstvo Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, a molitvu je vodio župnik župe Kraljice mučenika vlč. Zvonimir Martinović.