Prije samog početka snimanja igranog filma i serije "Šesti autobus", autori projekta održali su konferenciju za medije na kojoj su prezentirali priču koju će film pričati, ali i razloge zbog kojih su se odlučili na ovaj opsežni i vrijedni projekt. Film će govoriti o vukovarskoj bitci, a posebno o nestalim osobama za kojima se još uvijek traga.
Ovaj je projekt podržao i gradonačelnika Grada Vukovara Ivan Penava.
„Ovaj film obrađuje tematiku Vukovara 1991. godine, Domovinskog rata samih stvaranja Republike Hrvatske i njezinih temelja i to u onome najkritičnijem trenutku po pitanje samog opstanka ideje moderne Hrvatske države koja se kovala i svoj koncept ispitivala upravo na području grada Vukovara," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako se u našemu društvu zbiva nešto zaista čudno kada država Hrvatska najsvijetlije trenutke svoje povijesti i nositelje tih vrijednosti nije ovjekovječila na pravi način.
„Očekujem film na visokoj razini koji će ostati kao podsjetnik budućim generacijama, film iz kojega će budući naraštaji moći naučiti koliko je teško i tragično bilo stvaranje naše države, a da bi ju se znalo vrednovati i očuvati te joj svojim radom i životom doprinositi kako bi se razvijala," rekao je gradonačelnik Penava.
Ovaj je projekt stvaran od početka serije „Heroji Vukovara", odnosno trinaest godina te je proizašao iz velike dokumentacije prikupljene za vrijeme snimanja te serije. Projekt je zamišljen kao sveobuhvatna priča o ratu u Vukovaru. Prikazivat će herojstva običnih ljudi, ali i poslijeratna zbivanja.

„Zarobljeni su Hrvati prevoženi na Ovčaru u šest autobusa, no za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je točno završio ni što je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija. Glavni lik u filmu je djevojka koja traga za svojim ocem koji je bio heroj i koji se vjerojatno nalazio u tom autobusu," rekao je Dominik Galić producent filma i serije najavljujući kako će to biti najveći filmski projekt vezan za rat u Vukovaru pa tako i za cjelokupni Domovinski rat.
„Dio scena nastojat ćemo snimiti u Vukovaru, no s obzirom na činjenicu da je grad gotovo u potpunosti obnovljen, neke scene srušenoga grada, prema najavi snimat ćemo i u Glini. Radnja filma vrti se oko dva događaja, od kojih je prvi vezan za samu bitku za Vukovar, a drugi uz suđenje za ratni zločin počinjen na poljoprivrednom dobru Ovčara, pa će tako u filmu i seriji biti uključeni transkripti sa suđenja u Beogradu za masakr na Ovčari," objasnio je Galić.
„Vukovar je u filmu dio priče, ali u suštini to neće biti samo priča o gradu heroju. Cilj projekta je vrlo jednostavan. Filmskom pričom što dalje i uspješnije proširiti priču o Vukovaru za koju svijet daleko premalo zna. Pokazati herojstvo običnih ljudi, kao i zvjerstva nakon okupacije Vukovara," naglasio je Galić svrhu projekta.
Ovaj je projekt do sada dobio podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra u visini od 4 milijuna kuna, no troškovi se projekta procjenjuju na oko 20 milijuna kuna te se u njega uključila i Hrvatska televizija.
„Bez HRT-a ovakvoga projekta, odnosno hrvatskog ratnog filma i serije, niti ne može biti," istaknuo je Galić.
Ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnoga centra Danijel Rafaelić rekao je da HAVC ima dužnost i obvezu podržavati filmove ovakvog tipa.
„Svaka vukovarska tema je beskrajno važna. I svakoj vukovarskoj temi treba pristupiti vrlo ozbiljno. U zadnjih smo 25 godina bili svjedoci nekoliko filmova o Vukovaru koji su svi redom bili gotovo sramotni, užasno niske i loše kvalitete i to nije na čast apsolutno nikome. Jedini dobar recept je dobar scenarij i izvrstan redatelj, a ovo je priča gdje imate izvrstan scenarij i izvrsnog redatelja," rekao je Rafaelić ističući kako će film o Vukovaru i vukovarskim stradanjima imati edukativnu notu.
„Ako mi nećemo sačuvati sjećanje, neće ga sačuvati nitko i ne treba se zavaravati. Ove teme izvan Hrvatske ne znače nikome ništa. Ako pustimo to stihiji, naše generacije će nestati i past će u zaborav, neće više biti važno, a jako je važno jer tu su nastali temelji moderne Hrvatske države," rekao je Rafaelić.
Redatelj filma i serije „Šesti autobus" je poznati hrvatski redatelj i scenarist Eduard Galić. U svojoj bogatoj karijeri potpisuje brojne drame, serije, dokumentarce te igrane filmove. Zajedno sa svojim sinom Dominikom Galićem posvetio se temama iz Domovinskog rata, posebno onima iz Vukovara. Njihov trenutno najpoznatijih projekata je serijal "Heroji Vukovara".
Za film „Šesti autobus" pripremaju se već deset godina, a snimanje počinje u siječnju 2019. godine te ga smatraju svojim najvećim projektom.