U organizaciji Franjevačkog samostana u Vukovaru, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnog centra Vukovar i Udruge Nijemaca i Austrijanaca grada Vukovara, obilježen je Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru, 12. travnja 1945. godine.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako se, kada su žrtve totalitarnih režima u pitanju, uteg ne može stavljati niti na jednu stranu.
„Povijest ne možemo mijenjati, ali moramo jasno osuditi sve totalitarne režime, kako fašizam tako i komunizam", zaključio je gradonačelnik Penava.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček kazao je kako se ovim činom okupljeni prisjećaju nevino stradalih Vukovaraca 1945. godine te dodao kako su se u bivšoj državi ovakvi zločini zataškavali, ali da svoju povijest moramo poznavati kako bismo iz nje mogli učiti jer je povijest učiteljica života.
Obilježavanje Spomen-dana počelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen-križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova, a molitvu je predvodio biskup varaždinski, msgr. Josip Mrzljak.
U Pastoralnome centru sv. Bone predstavljena je knjiga Višnje Starešine „Hrvatska pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda".