Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara održao je konferenciju za medije na kojoj se očitovao na podignutu kaznenu prijavu protiv nedostupnog srbijanskog državljanina Spasoja Petkovića Štuke osumnjičenoga za ubojstvo Jeana-Michela Nicoliera.

"Ne možemo ne izraziti zadovoljstvo podizanjem kaznene prijave protiv osumnjičenoga za ubojstvo Jeana-Michela Nicoliera, no još jednom moramo ponoviti kako je sramotno je da za zločine – mučenja i ubojstva – 260 ljudi osuđeno samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno, niti jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon pada obrane grada.
Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu.
Ono što je još sramotnije svakako je činjenica kako hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom tek 27 godina poslije podiže samo jednu kaznenu prijavu. Trebali su učiniti puno više, a čekali su više od četvrt stoljeća kako bi podigli kaznenu prijavu protiv jednoga počinitelja dok su nalogodavci ponovno pošteđeni.
Ovim činom Hrvatska država zlodjela počinjena na Ovčari proglašava tek slučajnim istupom nekolicine pijanih četnika dok je zapravo riječ o pomno osmišljenom zločinu naloženom od samog vrha JNA i vodstva Srbije.
Nažalost, još jednom moramo izraziti svoje zgražanje ovakvim ponižavajućim pristupom za sve hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube te jedino što se iz toga može iščitati je kako hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata, ali i piše potpuno drugačiju povijest od one koju smo doživjeli.
U ime hrvatskih branitelja Vukovara osuđujemo pasivnost hrvatskog državnog pravosuđa koje podiže samo jednu kaznenu prijavu za zločine na Ovčari 27 godina poslije, a istovremeno je imalo vrlo hitru i promptnu reakciju kada je trebalo optužiti branitelje koji su razbijali ćirilične ploče u Vukovaru.
Također, smatramo kako je ovakva kaznena prijava ravna ismijavanju jer je riječ o svjedoku pokajniku nedostupnom hrvatskim vlastima te će mu se suditi u odsustvu pogotovo s obzirom na to da je osumnjičeni na suđenju još 2005. priznao ubojstvo Jeana-Michela," rekao je predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić.