Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelovao je danas na obilježavanju Svjetskog dana voda koji se već 25 godina za redom obilježava 22. ožujka. Time se ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Ove godine, svečano je obilježavanje upriličeno upravo u Vukovaru i to na temu otpadnih voda.


„Hrvatske vode, na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem, s kojima Vukovar i inače imam odličnu suradnju, danas su nam ukazale čast i zadovoljstvo proslavom Svjetskog dana voda u Vukovaru. Vukovar leži na najznačajnijoj hrvatskoj rijeci i oduvijek je naslonjen na Dunav s kojim je rastao i razvijao se. Dunav nerijetko nazivamo glavnom ulicom Europe tako da mislim kako nema boljega mjesta za obilježiti ovako značajan dan. Također, ovo predstavlja nastavak naše izuzetno dobre suradnje jer ovaj grad ima duboku razvijenu svijest o značenju voda kako za čovjeka kao jedinku tako i za cjelokupno društvo i zajednicu te prirodu. Vukovar je to više puta pokazao i vidljivo je da je naša krajnja orijentacija ona prema Dunavu. Naša su nastojanja prepoznata od strane Hrvatskih voda i direktora Đurokovića o čemu svjedoče i brojni uspješni projekti koje smo realizirali te ćemo nekima svjedočiti i danas," rekao je gradonačelnik Penava pri tome se referirajući na otvorenje dijela šetnice uz Dunav od Luke Vukovar do skelskog prijelaza.


Naime, završeni su radovi na rekonstrukciji obaloutvrde i obalnog pojasa rijeke Dunav na navedenom potezu. Riječ je o još jednoj investiciji Hrvatskih voda kojom se nastoji pridonijeti gospodarskom napretku navedenog područja te poboljšati kvalitetu života stanovnika. Svrha je projekta poboljšanje obrane od poplava kako stambenih i gospodarskih tako i građevina od općeg značenja u gradu Vukovaru, a projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna.


Uz rekonstrukciju obaloutvrde provedeno je i urbanističko uređenje obalnog pojasa rijeke Dunav. Izgrađena su pješačka i biciklistička staza s asfaltnim kolnikom te hortikulturnim uređenjem uz urbanu komunalnu opremu koja uključuje stalke za bicikle, koševe za otpad, klupe i drugo. Navedenu je komunalnu opremu i rasvjetu financirao Grad Vukovar u vrijednosti milijun kuna.


„Vrlo smo zadovoljni s novom šetnicom. To je još jedan novi sadržaj u gradu, još jedan iskorak. Svaki tjedan imamo novu priču kojom podižemo i unaprjeđujemo naš grad. Podigli smo ljestvicu visoko i vidimo kako su i građani i posjetitelji iznimno zadovoljni. Interes građana za novu šetnicu je velik te je još u izgradnji postala mjesto okupljanja, rekreacije i druženja. Vukovarci su naučili provoditi život uz Dunav tako da je ovo vrlo značajan sadržaj za sve nas," objasnio je gradonačelnik Penava.