U sklopu 25. vukovarskih adventskih svečanosti, koje ove godine nose naziv VUKOVAR – GRAD SUSRETA, u nedjelju 18. prosinca 2022. godine u dvorcu Eltz upaljena je 4. adventska svijeća koja tradicionalno pripada mladosti Vukovara. Upalili su je učenici Gimnazije Vukovar za postignute uspjehe na području IT tehnologije u službi očuvanja i promoviranja kulturne baštine: Blanka Bučko, Lara Šijanović, Fran Hutinec, također i u ime Hrvoja Sovara, odsutnog zbog sudjelovanja u drugim natjecanjima, uz mentore Sanju Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića. Goste je pozdravila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar a o uspjesima gimnazijalaca na domaćim i međunarodnim takmičenjima govorio je njihov mentor Davor Šijanović.

U prvom dijelu programa koji se odvijao u Hrvatskom domu, prepuno gledalište naših najmlađih sugrađana pozdravila je ravnateljica Ivanka Miličić najavljujući program u kojem su sudjelovali članovi više generacija Dramskog studia Hrvatskog doma sa predstavom OBITELJSKI PRIČOKAZI, pod vodstvom Lidije Helajz i Matka Duvnjak Jovića.

Božićnom ugođaju pridružili su se i najmlađi Vukovarci, djeca Vrtića 1 – Skupina Zečići, Područni odjel Mitnica sa igrokazom BOŽIĆNA PRIČA koje su uvježbale voditeljice Katica Vojvodić, Anita Vukas i Tanja Čuljak Kalojzi.

Na kraju programa pridružili su im se i učenici 3. razreda OŠ Antuna Bauera izvodeći prikaz U BOŽIĆNOJ NOĆI, pod vodstvom učiteljice Biljane Mihaljev.

Poseban ugođaj dali su gosti večeri VUKOVARSKI MOTOMRAZOVI, Moto kluba „Golubica“ Vukovar koji su najmlađima priuštili nezaboravne fotografije za album uspomena.

U crkvi sv. Filipa i Jakova završeno i javno snimanje tradicionalnog božićnog koncerta Hrvatske radiotelevizije TIHA NOĆ U VUKOVARU, u sklopu kojeg je upaljena 4. adventska svijeća, a koji će bit emitiran na II. programu HRT-a na Badnjak u 23. sata, kao uvod u polnoćku.

25. vukovarske adventske svečanosti organizirali su Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Franjevački samostan Vukovar i TZ grada Vukovara. Niz programa na podlogama tradicijske kulture, izložbi, kazališnih predstava, koncerata ozbiljne i popularne glazbe, radionica za djecu, božićnog sajma, klizališta i kutaka božićnog ugođaja stvorili su mjesto susreta ljudi dobre volje koji zajedno s nama sudjeluju u kulturnoj obnovu grada Vukovara.


Srdačno Vaš
Gradski muzej Vukovar