U Gradskom muzeju Vukovar 19. kolovoza 2022. godine otvorena je izložba Eros i Thanatos autora Tomislava Ostoje.

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 20. Kolovoza 1931.u velikoj obitelji, kao sedmo od osmero djece. Obitelj seli s Brača u Split, gdje Tomislav polazi osnovnu školu, koju u vrtlogu ratnih zbivanja djelomično nastavlja na Braču. Školovanje je nastavio na Klasičnoj gimnaziji u Splitu, koju polazi do male mature, a potom se upisuje u Školu primijenjenih umjetnosti na grafički odjel, da bi u drugoj godini školovanja prešao na kiparstvo. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu, odlazi u Zagreb, gdje 1952. započinje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Tijekom studija profesori su mu: na prvoj godini Grga Antunac, na drugoj i trećoj Vjekoslav Rukljač, na četvrtoj Frane Kršinić i na petoj godini profesor Antun Augustinčić, kod kojeg je 1957. diplomirao i kod kojeg završava dvogodišnji studij u majstorskoj specijalki. Profesor Augustinčić poziva ga u svoju Majstorsku radionicu, pa nakon prve godine studija u specijalki, prelazi 1960. u Majstorsku radionicu, gdje će uz kolege Orčića, Štambuka, Janjčića i Herljevića provesti sljedećih šest godina u iznimno kreativnom razdoblju rada.

Na izložbi Eros i Thanatos izloženo je 17 skulptura i 18 slika.

Eros i Thanatos su pojmovi koji se tumače iz različitih perspektiva – filozofskih, teoloških, psihoanalitičkih. Eros predstavlja volju za životom, a thanatos volju za smrti. Umjetnost nas može vratiti u normalnost koju smo izgubili za pandemije. Ova izložba je stoga izvrstan korak u tom pravcu, može oraspoložiti posjetitelje da pogledaju unaprijed, pa ona ima i ‘metafizičku’ ulogu. Izložbu prati katalog.

Veliko značenje za Gradski muzej Vukovar je jedna od izloženih skulptura Kralja Zvonimira koju je autor donirao muzeju u sklopu velike donatorske akcije velikih likovnih umjetnika Hrvatske i svijeta.

Tomislav Ostoja je izuzetno važan za Grad Vukovar zbog svoja dva dijela koja se nalaze u Vukovaru.

Vukovarsko srce je jedno od njih koje je postavljeno 2007. godine u krugu Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar posvećeno svim braniteljima i žrtvama Vukovarske bolnice i Domovinskog rata.

Sa suprugom Durđicom izradio je spomenik otvoreni križ smješten na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
Na otvorenju je o likovnom trenutku Vukovara govorila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukova. Umjetnika i njegovo djelo predstavio je Damir Barešić.

U ime grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave goste je pozdravio Filip Sušec, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara koji je ujedno i otvorio izložbu.


Izložbu posjetitelji mogu vidjeti do 15. rujna 2022.