U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz, 17. lipnja 2022. godine otvorena je izložba Vedrana Ružića, Simfonija betona i željeza ostvarena u suradnji Galerije Ružić iz Slavonskog Broda i Gradskog muzeja Vukovar.

Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Pohađao je Jazz konzervatorij u Klagenfurtu, a diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Iza sebe ima tridesetak samostalnih te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih nekoliko godina fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti. Autor je četiri jazz-albuma te je dobitnik nagrade Porin. Ovaj riječki umjetnik mlađe generacije u svojem radu teži svojevrsnom Gesamtkunstwerku. Svoj umjetnički put nagovijestio je već diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“ na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sve do danas Ružić istražuje kako glazbenici vide boje kroz tonove, akorde, oblike (održava i niz predavanja pod nazivom Povezivanje glazbe i slikarstva). Oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu, te skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom, u najnovijem ciklusu “Šest metara” nadopunjuje konceptualnim instalacijama.

Na izložbi je predstavljen audiovizualni koncept radova koji se sjedinjuju u naziv izložbe Simfonija betona i željeza.

Na otvorenju je o likovnom trenutku Vukovara i suradnji dvaju ustanova govorila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukova. Umjetnika i njegovo djelo predstavila je Romana Tekić, ravnateljica Galerije Ružić, koja je ujedno i autorica teksta kataloga koji prati izložbu. U ime grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave goste je pozdravio Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vukovara koji je ujedno i otvorio izložbu.

Izložbu posjetitelji mogu vidjeti do 5. srpnja 2022.