Josip Alebić, mag. ak. slikar, rođen je 1945. u Osijeku. Završio gimnaziju u Osijeku. Diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1971. i postdiplomski studij slikarstva kod prof. Stojana Ćelića 1974. 1974 član HDLU - a Zagreb, a od 1975. član ULUBiH-e. bio asistent i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također i u zvanju izvanrednog profesora. Sudjelovao je u osnivanju i radu Umjetničke akademije u Osijeku u svojstvu vanjskog suradnika, te vršio dužnosti privremenog dekana Umjetničke akademije u Osijeku. Živi i radi u Osijeku i Sarajevu.

U velikoj izložbenoj dvorani Paviljon II Gradskog muzeja Vukovar izloženo 30 radova, ulja na platnu. Cjeloviti opus ovog umjetnika prikazan je na tri dijaprojekcije, a na jednoj od njih možemo pratiti i intervju s umjetnikom, Igorom Loinjakom, povjesničarom umjetnosti i Ljerkom Hedl, ravnateljicom Gradskih galerija Osijek.

Izložbu prati katalog kojeg je likovno oblikovao Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar, ujedno i kustos izložbe i autor likovnog postava. Predgovor potpisuje Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti, predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marića ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost kontinuiteta likovnih izložbi koje daju presjek stvaralaštva hrvatskih likovnih umjetnika, Igor Loinjak povjesničar umjetnosti govorio je o stvaralačkom radu autora Josipa Alebića. Autor Josip Alebić pozdravio je sve uzvanike i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji.

U ime grada Vukovara govorio je Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara koji je istaknuo stalnu potporu grada Vukovara kulturnim manifestacijama u gradu te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba je otvorena do 14. lipnja 2022. godine.