Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny otvorili su novi objekt Dječjeg vrtića Vukovar 1, područni objekt Mitnica.

„Objekt je odabran jer je gradska četvrt Mitnica bila kritična po pogledu pružanja mogućnosti mladim obiteljima za smještaj djece u vrtiću tako da je dio djece morao ići u vrtićke objekte drugih četvrti. S ovim smo objektom kapacitete proširili na pet skupina u kojima se sada odvijaju programi te time omogućili potrebne standarde koje zahtjeva moderan pedagoški pristup," rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako se mora učiniti sve moguće kako bi se djeci omogućilo što sretnije djetinjstvo u Vukovaru.

Izgradnju novog objekta financirali su Inženjerijski korpus američke vojske, Grad Vukovar i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Ukupna vrijednost za izvođenje radova i ugradnji robe iznosi 4.619.658,85 kuna, od čega je Inženerijski korpus američke vojske sufinancirao s 3.577.163,70 kuna, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara s 910.377,78 kuna, a Grad Vukovar 132.117,37 kuna. Izvođač radova po principu ključ u ruke je tvrtka Josip Fudurić d.o.o. Zagreb.

Ovom nadogradnjom kapacitet DV Vukovar 1, PO Mitnica zadovoljio je sve potrebne kapacitete i unaprijedio pedagoške standarde te sada broji pet jedinica u koje su smještene tri vrtićke skupine, jedna jaslička i jedna mješovita s pojačanim vjerskim programom. 2016/2017 pedagoške godine u objektu je boravilo 90-ero djece, a ove 2017/2018 pedagoške godine broj se povećao na 115-ero.
Također, zaposlene su tri nove osobe od čega su dvije odgojiteljice i jedna spremačica.

Specifični cilj ovoga projekta je smanjenje preopterećenosti vrtića kroz povećanje fizičkog i ljudskog kapaciteta dogradnjom zgrade te novim zapošljavanjem čime se većem broju djece omogućuje pohađanje vrtića. Time se ostvaruju zajamčena prava svakog djeteta predškolskog uzrasta na kvalitetan rani razvoj i učenje. Opći cilj projekta je doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju grada Vukovara i poboljšanju kvalitete življenja dostupnošću kvalitetne vrtićke usluge.