I ove godine Hrvatski dom Vukovar sudjeluje u organizaciji popratnih događanja na Vukovar film festivalu. Djeci i mladima zainteresiranima za kreativno izražavanje nude se tri edukativne radionice, a široj publici namijenjeni su izložba karikatura i ulična događanja: brzopotezno portretiranje građana i svirka afričkih bubnjeva na ulicama Vukovara.

RADIONICA – IZRADA ANIMIRANOG FILMA
Hrvatski dom Vukovar poziva djecu od 7 do 12 godina na radionicu animacije i stripa na Vukovar film festivalu 2017. godine, od 21. do 26. kolovoza. Sudjelovati može najviše 15 polaznika, a prijave se primaju do 10. kolovoza na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - obavezno ostavite svoj kontakt-broj mobitela kako bismo vas obavijestili o točnom vremenu početka radionice.
U vrsnom establišmentu vukovarski Festival redovito postavlja kreativne radionice među kojima su radionice za animaciju i strip. Ove godine donosimo spoj dviju radionica u jednu, radionice stripa i animacije. S obzirom na to da su animirani film i strip vrlo srodni suvremeni mediji a ipak u iščitavanju različiti ideja spajanja donosi kvalitetniji pristup učenju te cjelovit i jasniji pregled materije.
Cjelovitu radionicu u trajanju šest dana vodit će stručnjaci za strip, film, fotografiju i montažu te animaciju Davor Šunk, Zvonimir Rumboldt i Tomislav Fiket. Program se sastoji od uvodnih priprema prvi dan, drugi i treći dan rade se likovni radovi na zadanu temu: crtanje story boarda (tabla stripa), stvaranje likova, karakterizacija, pozadine, priprema za animaciju... Četvrti, peti i šesti dan interpolacija likova i pozadina, animacija, montaža...
Tijekom cijele radionice polaznici će pod budnim okom triju voditelja proći sve faze složenog procesa važnog za izradu animiranog filma na zadanu temu. Zadnji dan postavit će se izložba storyboarda (tabli stripa) polaznika te održati projekcija animiranog filma na festivalu.

RADIONICA – OD IDEJE DO REALIZACIJE
Hrvatski dom Vukovar poziva mlade od 15 do 19 godina, filmske entuzijaste sa ili bez iskustva koji žele snimiti svoj film, u radionicu OD IDEJE DO REALIZACIJE. Primamo najviše 10 polaznika, a prijave su otvorene do 10. kolovoza na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - obavezno ostaviti svoj kontakt-broj mobitela.
Na radionici, koja se i ove godine održava u sklopu Vukovar film festivala, polaznici će proći put od praznog papira do filmskog platna i publike. Voditelj je redatelj Ivan Salaj.
Filmovi Oglas od šest riječi i Lako je reći, nastali na prošlogodišnjoj radionici, ušli u konkurenciju za nadolazeći 10. Four River Film Festival u Karlovcu.

RADIONICA – ŽIVJETI UZ DUNAV
Hrvatski dom Vukovar poziva djecu od 6 do 13 godina na interaktivnu edukativnu radionicu ŽIVJETI UZ DUNAV. Radionica se organizira u suradnji s Gradskom knjižnicom i Muzejom vučedolske kulture, a u tim se ustanovama i zaprimaju prijave do 10. kolovoza 2017.
Dvodnevna radionica održat će se u prostoru Gradske knjižnice na otvorenom (10:00-11:30) i u prostoru Muzeja vučedolske kulture (12:30-14:00) - u vrijeme Vukovar film festivala: 22. i 23. kolovoza. Na svakoj lokaciji prijaviti se može najviše 12 djece.
Radionica se organizira se u sklopu Vukovar film festivala 2017. Voditeljica je Ina Bulić (Popović) iz Bačke Palanke, koja radi s glinom i izlaže na brojnim izložbama i manifestacijama, a ove godine otvara i Edukativni centar zemljane kulture i arhitekture u Iloku.

KARIKATURE
Sa željom da u Vukovar donese malo vedrine, humora i životnog optimizma, Hrvatsko društvo karikaturista, na svoju inicijativu, a u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar i Grada Vukovara, pripremilo je u sklopu Vukovar film festivala izložbu koja će biti otvorena od 21. do 26. kolovoza 2017. godine u foajeu Hrvatskog doma. Na druženje s autorima karikatura pozvani ste u petak, 25. kolovoza u 19 sati, a u subotu, 26. kolovoza prošećite centrom grada gdje će autori brzopotezno portretirati građane.

AFRIČKI BUBNJEVI NA ULICAMA VUKOVARA
Osječki RitmOS svirat će na ulicama grada Vukovara u večernjim satima 23, 24. i 25. kolovoza 2017. godine. Nastupe deseteročlanog bubnjarskog sastava u sklopu Vukovar film festivala organizira Hrvatski dom Vukovar.
RitmOS svira na izvornim afričkim djembe-bubnjevima, a povremeno se koristi i dundun-bubnjevima te drugim udaraljkama. Sve su skladbe autorske, osim nekoliko tradicionalnih afričkih kompozicija.
https://youtu.be/BZvRFlxsID4