{gallery}2016/01/28/04{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak predstavili su rad nove kotlovnice na pelet.

Početkom ove godine tvrtka Tehnostan započela je realizaciju ideje promjene energenta na jednom od dva kotla na lož ulje u kotlovnici D2 u Dunavskoj ulici. Kotlovnica je svrstana u zatvoreni toplinski sustav i kao takva ne podliježe regulaciji cijena od HERA-e već su cijene tržišne.

Obzirom da u našoj županiji ima čak 3 proizvođača peleta, Tehnostan je krenuo u projektni zadatak zamjene dotrajalog kotla na lož ulje modernim kotlom na pelet. Osim toga pelet je ekološki prihvatljiv energent te njegovo korištenje sudjeluje u smanjenju emisije CO2 u odnosu na lož ulje. Valja napomenuti da su produkti izgaranja peleta daleko bezazleniji od produkta izgaranja lož ulja pa će primjenom nove tehnologije i stanari koji žive blizu kotlovnice imati zdraviji i čišći okoliš.

Trenutno je i omjer cijena na strani peleta pa su i ekonomski pokazatelji potvrdili da je riječ o dobrom projektu. Kako je kotlovnica u Dunavskoj u vlasništvu grada Vukovara, Tehnostan je uputio prijedlog gradonačelniku Ivanu Penavi da podrži ovaj projekt i time barem djelomično olakša problem visokih računa za grijanje jer bi promjenom energenta Tehnostan solidarno snizio cijenu kWh za ovu kotlovnicu.

Ukupan iznos projekta iznosio je 537,662,50kn, grad Vukovar je investitor, a kao najpovoljniji izvođač odabrana je tvrtka Pepur Montaža. Osim domaćeg energenta (peleta) važno je napomenuti da je postrojenje i većina opreme proizvedeno u Hrvatskoj (tvrtka Centrometal). Kotlovnica na pelet puštena je u rad 16.12.2015.

Tehnostan je prvi energetski subjekt u Hrvatskoj koji prodaje „zelenu" toplinsku energiju, tj. energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i vlada interes drugih tvrtki za naš projekt.
Zadovoljni ovim projektom biti će i krajnji korisnici (stanari Dunavske 5 i 7 te Ured državne uprave i Županija vukovarsko-srijemska) jer će Tehnostan od 1.1.2016. smanjiti cijenu toplinske energije na ovoj kotlovnici za 20% (sa dosadašnjih 56lp/kWh na 44,80lp/kWh).

Gradonačelnik Penava rekao je kako je najvažnije da će cijena pasti te će građani olakšanje osjetiti već na računima koji pristižu za siječanj, a u ovoj godini planira se osposobiti još jedna kotlovnica na pelet. Također će određen broj zgrada u Vukovaru preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost biti obnovljene te će dobiti novu izolaciju i stolariju koja će dovesti do novih ušteda.

„Ekološki je zdravije i čistije te će biti jeftinije i zbog toga sam jako zadovoljna", rekla nam je predstavnica stanara Katica Lagunđija, a direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak istaknuo je kako je tvrtka na usluzi građanima pa stoga nisu gledali na cijenu i povrat investicije te tako nisu bili proračunati u ekonomskom smislu nego su napravili optimalno rješenje gdje su i sebi smanjili troškove kod nabave peleta.