Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, 22.veljače želimo Vas informirati o uslugama koje Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, ured Vukovar pruža od 1. siječnja 2022. u okviru Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave.
Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji se pruža na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.
U Uredu Vukovar žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku;
-emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima
-psihološko i pravno savjetovanje
-pratnju na sud
-pratnju na policiju, državno odvjetništvo i centre za socijalnu skrb
-podršku osobama koje nisu prijavile kazneni djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka.

Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti. Pružanje svih usluga u okviru rada ove Mreže u potpunosti je besplatno za sve korisnike koji se obrate za pomoć i podršku.

Na razini cijele Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke od 1.1.2018. do 31.12.2022. ukupno je pruženo 28 160 različitih oblika usluga za 3 340 korisnika/ca od toga se obratilo; 83% žena i 17% muškaraca. U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika /ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.
U Ured Vukovar najčešće su se obraćale žrtve zbog nasilja u obitelji, prijetnje, povrede dužnosti uzdržavanja, tjelesnih ozljeda, nametljivog ponašanje, prijevare, KD protiv imovine, nedozvoljena upotreba osobnih podataka, a također su učestali i zahtjevi civilnih žrtava rata za ostvarivanje svojih prava.

Europski dan žrtava kaznenih djela obilježit ćemo podjelom promotivnih materijala u Gradu Vukovaru, a na nivou Mreže podrške i suradnje bit će održane online javne akcije putem društvenih mreža i plasirali smo opći radio jingl prema lokalnim medijima u 17 županija.

Žrtve pomoć mogu zatražiti putem telefona; 032/639-333, e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u prostorima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima u ulici Ljudevita Gaja 12, Vukovar svakim radnim danom od 8 do 16 sati.