Dana 25.01.2022. godine održana je panel rasprava u sklopu projekta „Prepoznaj, reagiraj i reci STOP“, u prostoru Kongresne dvorane Ružičkine kuće u Vukovaru od 10:00 do 12:00 sati.

Cilj panel rasprave je predstaviti rezultate istraživanja provedenog na području VSŽ, odnosno na području gradova Vukovara i Iloka, te općina Borovo, Trpinja, Bogadnovci, Negoslavci i Tovarnik. Istraživanjem se htjelo doći do podataka usmjerena na dva velika problema u našoj zajednici: neprepoznavanje i zataškavanje nasilja nad starijim osobama i nedostatak socijalnih i zdravstvenih usluga u ruralnim područjima, kojima bi se prvi problem mogao intenzivirati.

Panelisti rasprave bili su voditeljica projekta Tijana Prokić, vanjska stručna suradnica Jovana Bačić Beljić, asistent na projektu Teodor Rkman, volonterka Ivana Đudarić i Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača Osijek.

Sudionici panel rasprave bile su Mirna Marić i Marina Škarica iz PU VSŽ, predstavnici udruga koji su sudjelovali u anketnom istraživanju i drugi relevantni sudionici.

Rezultati panel rasprave oblikovani su u preporuke, te su uzeti u obzir rezultati ankete, a to su:

- Promjene sustava i zakona kako bi se pružila adekvatna pomoć i zaštita žrtve nasilja
- Osigurati i pružiti bolju edukaciju i informiranost formalnim i neformalnim oblicima skrbi
- Ne oslanjati se na kratkoročne projektne aktivnosti, nego osigurati dugoročnu pomoć u kući
- Osigurati dostupnost zdravstvenih usluga osobama starije životne dobi koje žive u ruralnim područjima
- Osigurati dostupnost hrane i osnovne materijalne pomoći s obzirom da velik broj ispitanika nema svojih prihoda i / ili ovise o tuđoj pomoći

Važno je pravovremeno prepoznati nasilje i reagirati s ciljem prevencije i eliminacije nasilja nad starijim osobama, kako bi im omogućili bolju kvalitetu života, smanjili rizik od socijalne isključenosti, te osigurali zdravu, aktivnu i dostojnu starost.

Ako sumnjate ili prepoznajete nasilje, povjerite se osobi od povjerenja i zatražite pomoć, prijavite policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb.


Kontakt osoba za više informacija: Tijana Prokić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.„Projekt „Prepoznaj, reagiraj i reci STOP“ je financijski podržan kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj kroz financijske mehanizme Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.“

„Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Humanitarne udruge Duga Vukovar i ne održava nužno stavove država članica donatorica i Upravitelja Fonda.“