U središtu grada Vukovara obilježen je Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Akciju je organizirao Lions klub Vukovar. Svrha obilježavanja ovog dana je podići globalnu svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju dijabetesa, s obzirom da dijabetes zahvaća oko 6% svjetske populacije, te predstavlja jedan je od velikih javnozdravstvenih problema.

Dijabetes melitus– tihi ubojica, kako ga često nazivaju, sve je učestalija bolest u modernom društvu, nastupa polako, vrlo često bez vidljivih znakova bolesti.

Klub je organizirao akciju mjerenja razine šećera u krvi, informiranjem o zdravom načinu života, mjerama prevencije te važnost ranog otkrivanja dijabetesa. Ova preventivno-edukativna akcija bila je izuzetno dobro posjećena unatoč hladnom vremenu.
Prekontroliran je šećer u krvi kod 108 osoba, djeljeni su leci i brošure vezane uz dijabetes, a osobama sa povišenom razinom šećera u krvi davani su stručni savjeti i preporuke.

„Diabetes mellitus ili šećerna bolest je problem koji je sve više izražen. U Hrvatskoj se smatra da ima oko 400000 oboljelih dok se liječi 265000. Problem jeste što šećerna bolest ne boli, a kada zaboli to znači da su komplikacije već toliko razvijene da ih se teško može liječiti. Osim genetski uzrokovane bolesti sve češće imamo bolest koja je nastala radi debljine i nekretanja. I zato je važno osvijestiti ljude, ukazati im na potrebu za kretanjem, za pravilnom ishranom. Preventivnim pregledima možemo na vrijeme otkriti bolest i umnogome spriječiti razvoj komplikacije kao što su slabovidnost, prestanak rada bubrega, gangrena na nogama, pa do infarkta i moždanog inzulta“ izjavila je dr. Mirjana Semenić Rutko, članica LC Vukovar i nadodala kako ova akcija je imala za cilj baš to, približiti ljudima mogućnost da sami promjene svoj način života i poboljšaju svoje zdravlje. A ono što nam treba biti cilj jeste vratiti mlađim generacijama naviku hodanja, boravka u prirodi , bavljenja sportom, rekreacijom i tako buduće odrasle generacije učiniti zdravijima i sposobnijima za sve životne izazove.

Akciju su pomogli i podržali: VU life centar iz Vukovara, , Dom za starije i nemoćne osobe CENTAR PRIMUM iz Vukovara, DE MEDICUS d.o.o. iz Karlovca, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući MIRA FERNBACH iz Nuštra, ALUMNI VEVU te Grad Vukovar.