Projekt „Programeri zajednice“ kojeg zajedno u periodu od 1.5.2020. do 31.5.2021. (13 mjeseci) planiraju provesti organizacije civilnoga društva – PRONI Centar za socijalno podučavanje (nositelj) i Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara te Grad Vukovar kao donositelj odluka, ima za cilj dodatno unaprijediti položaj i kvalitetu života mladih kroz izradu novog Programa za mlade grada Vukovara za razdoblje 2021-2024, što će biti i ključan rezultat projekta. Ovaj cilj planira se postići kroz umrežavanje i zajednički rad lokalnih dionika, kao i samih mladih, njih ukupno 215. Stoga je u projektu planirano sudjelovanje najmanje 160 mladih – srednjoškolci, studenti, nezaposleni i aktivni mladi, uključujući i mlade s manje mogućnosti te 55 predstavnika donositelja odluka i Savjeta mladih grada Vukovara.

Kroz projekt, koji će se temeljiti na korištenju neformalnih metoda rada, kako kroz provedu tematskih rasprava, tako i za vrijeme pripremnih i nastavnih aktivnosti – istraživanje, Kampanja o Programu, širenje i iskorištavanje rezultata, u kojem će aktivnu ulogu, osim djelatnika partnerskih organizacija, imati i sami mladi, dionici i volonteri, bit će provedeno istraživanje o Navikama i potrebama mladih grada Vukovara s najmanje 300 mladih, 8 tematskih rasprava sukladno planiranim područjima Programa za mlade grada Vukovara sa 120 mladih i 40 predstavnika donositelja odluka, završna tematska rasprava s 30 mladih i 10 predstavnika donositelja odluka na kojoj će se iznjedriti prijedlog Programa za mlade grada Vukovara, te tematski sastanak s 10 predstavnika donositelja odluka i 5 mladih iz Savjeta mladih grada Vukovara i onih aktivnih u zajednici na kojemu će se razraditi Mehanizam praćenja provedbe Program za mlada grada Vukovara. Oba dokumenta, kao ključni rezultati projekta – Program za mlade grada Vukovara 2021-2024 te Mehanizam praćenja provedbe Programa koji će biti sastavni dio Programa bit će diseminirani među mladima i lokalnim dionicima – udruge i ustanove koje rade s mladima, odnosno korišteni od strane istih u svrhu postizanja projektnih ciljeva i dugoročnih učinaka na mlade.

Na prvom zajedničkom sastanku predstavnika partnerskih organizacija dogovoreni su prvi koraci provedbe Pripremne faze projekta, utvrđene obveze partnera te dinamika provedbe svih projektnih aktivnosti.

Projekt “Programeri zajednice” financiran je sredstvima EU kroz program Erasmus+, ključna aktivnost 3 (KA3), ukupne vrijednosti 9.340,00 EUR