Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" zajedno sa Osnovnom školom "Josip Matoš" iz Vukovara organizirala je 9. veljače 2017. godine predavanje na temu Asistivna tehnologija-pomoć u komunikaciji osobama s invaliditetom. Predavač je bio izv. prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, predavač na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koji je i nositelj istoimenog kolegija na Sveučilištu.

Predavanje je zapravo nastavak suradnje između Leptirića i profesora Vrankića s ciljem informiranja onih kojima bi ta tehnologija mogla iznimno povećati kvalitetu života. Radi se o tehnologiji koja omogućava pokretanje sučelja na kompjutoru ili komunikatoru samo očima korisnika, te omogućava kako interpersonalnu komunikaciju uz mogućnost pretvaranja teksta u glas, tako i korištenje društvenih mreža, maila i slično.

- Ukoliko osoba ne može hodati, dobit će kolica. Ukoliko ne može komunicirati, trebala bi joj se istom analogijom omogućiti komunikacija putem komunikatora. Komunicirati zapravo znači participirati u društvu i predstavlja temeljno ljudsko pravo - rekao je Stjepan Jelica, magistar fizioterapije, predavač na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru i vanjski suradnik Leptirića.

Prema riječima Viktorije Matin, predsjednice udruge, cilj je nastaviti ovu izvrsnu suradnju sa profesorom Vrankićem te su u tom smjeru već učinjeni konkretni koraci. - Educirali smo dvije osobe za procjenu potreba djece i korištenje komunikatora i sada smo u fazi traženja sredstava za nabavku opreme s kojom bismo počeli s procjenama. Imamo već jako puno upita roditelja i stručnjaka iz regije kojima ova tehnologija budi nadu i otvara nove mogućnosti - rekla je Matin.