{gallery}2016/09/26/08{/gallery} U Tjednu cjeloživotnog učenja, koji se se ove godine održava od 26. rujna do 2. listopada, Info centar za mlade Vukovar svoje Info točke u vukovarskim srednjima školama obnovio je novim informacijama vezanim za ovu temu.

Putem Info točaka srednjoškolce smo informirali o tome što je cjeloživotno učenje i zašto je važno učiti, a mogu saznati više i o oblicima učenja.

Cjeloživotno učenje svaka je aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskoga, društvenoga ili profesionalnog djelovanja pojedinca. Uključuje učenje koje se odvija u okviru formalnoga i neformalnog obrazovanja te informalno učenje.

Formalno učenje je ono koje se provodi u različitim akreditiranim obrazovnim institucijama prema odobrenim programima radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija za osobne, društvene i profesionalne potrebe i putem kojega se stječu priznate diplome i kvalifikacije. Neformalno učenje ne dovodi do stjecanja novih kvalifikacija, odnosno novih diploma ili napredovanja na kvalifikacijskoj ljestvici, a označava organizirane procese učenja usmjerene na osposobljavanje odraslih osoba za rad, za različite socijalne aktivnosti te za osobni razvoj. Informalno učenje rezultira iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, obitelj ili slobodno vrijeme. Nije organizirano ili strukturirano u smislu ciljeva, vremena ili podrške učenju i u većini slučajeva je nenamjerno iz perspektive onoga koji uči.

Info točke u srednjim školama aktivnost je Info centra za mlade Vukovar koja je financirana sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.