Interreg

Detalji projekta

 

Partnerstvo:

15 projektnih partnera iz 9 zemalja

Nositelj:

Agencija za okoliš Austrija

Trajanje projekta:

01.01.2017. – 30.06.2019.

 

EU program financiranja

Program transnacionalne suradnje Interreg Dunav

Područje prioriteta:

Bolje povezana i energetski odgovorna podunavska regija

 

Shema financiranja:

Europski fond za regionalni razvoj (ERDF)

Instrument pretpristupne pomoći (IPA)

 

Ukupni proračun projekta:

2,94 mil. €

 

Sufinanciranje EU (85 % ukupno prihvatljivih troškova)

ERDF: 2,19 mil. €

IPA: 308.205 €

Opis i ciljevi projekta

Na temelju „Vizije Komisije o održivoj mobilnosti u turizmu“ usvojene u prethodnom projektu Transdanube, glavni cilj projekta je pridonijeti razvoju Podunavlja, što osigurava društveno ravnopravnu, gospodarski održivu i zdravu mobilnost i turizam za posjetitelje i stanovnike regije razvojem ekoloških i sigurnih sustava prijevoza te uravnoteženu pristupačnost urbanih i ruralnih područja. Na ovaj način će projekt će stvoriti alternativu rastućoj popularnosti uporabe privatnih automobila, njihovom negativnom utjecaju na okoliš te kao rezultat poboljšati povezanost među regijama.

Središnji element projekta je uspostavljanje mreže destinacija („Danube.Pearls“ ) angažiranih na provedbi održive mobilnosti za turiste i stanovnike Podunavlja, čime se podržava transnacionalna suradnja između različitih dionika iz prijevoznog i turističkog sektora. Razvoj zajedničkih transnacionalnih standarda i organizacijskih struktura će osigurati funkcioniranje mreže nakon završetka projekta. Poduzet će se i dodatni napori u cilju razvoja usluga održive mobilnosti i poboljšati kombiniranje različitih prijevoznih sredstava unutar i između destinacija. Na taj način će uvođenje regionalnih centara mobilnosti i informativnih platformi mobilnosti jamčiti lako dostupan pristup informacijama i osigurati opsežan pregled različitih mogućnosti putovanja regijama Podunavlja korištenjem održivih sredstava prijevoza.


Početna konferencija u Beogradu

Projekt će biti službeno predstavljen na Početnoj konferenciji 1. ožujka 2017. godine u Beogradu. Konferenciju će organizirati RARIS (Regionalna razvojna agencija istočne Srbije), a iza radionica o biciklizmu THE PEP-a (Paneuropski program transport-zdravlje-okoliš) u organizaciji srpskog Ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša. Svoja viđenja i primjedbe za raspravu dat će predstavnici ministarstava unutarnjih organizacija, regija, općina i stručnjaka održive mobilnosti u turizmu.

 

Nositelj: Agencija za okoliš Austrija

AUSTRIJA

ERDF PP1: Podunavska podružnica Ulm/Neu-Ulm

NJEMAČKA

ERDF PP2: WGD Danube Upper Austria Touism Ltd.

AUSTRIJA

ERDF PP3: Regionalmanagement Burgenland Ltd.

AUSTRIJA

ERDF PP4: Područje lokalne samouprave Bratislava

SLOVAČKA

ERDF PP5: West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd.

MAĐARSKA

ERDF PP7: Grad Vukovar

HRVATSKA

ERDF PP8:  Razvojna agencija Sinergija

SLOVENIJA

ERDF PP9:  Regionalna uprava regije Vidin

BUGARSKA

ERDF PP10: Klub održivi razvoj civilnog društva

BUGARSKA

ERDF PP11: Nacionalni institut za istraživanja i razvoj u turizmu

RUMUNJSKA

ERDF PP12: Regionalna razvojna agencija jugoistok

RUMUNJSKA

ERDF PP13: Baranjska uprava

MAĐARSKA

IPA PP1: Podunavski centar kompetencija

SRBIJA

IPA PP2: Regionalna razvojna agencija za razvoj istočne Srbije

SRBIJA


VIŠE O PROJEKTU...

Početna konferencija u Beogradu

Projekt će biti službeno predstavljen na Početnoj konferenciji  1. ožujka 2017. godine u Beogradu. Konferenciju će organizirati RARIS (Regionalna razvojna agencija istočne Srbije), a iza radionica o biciklizmu THE PEP-a (Paneuropski program transport-zdravlje-okoliš) u organizaciji srpskog Ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša. Svoja viđenja i primjedbe za raspravu dat će predstavnici ministarstava unutarnjih organizacija, regija, općina i stručnjaka održive mobilnosti u turizmu.