Obilježena je 30. obljetnica stradanja civila i branitelja Bogdanovaca, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

„Nedaleko od mjesta gdje se trenutno nalazimo postavili smo skulpturu slova „V“ koja označava ulaz u Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a upravo iz razloga jer su Bogdanovci bili jedno od ključnih točaka obrane grada Vukovara koje je tada predstavljalo jedinstvenu bojišnicu. U ove tužne dane kada se prisjećamo svih ljudi kojih više nema te odajemo počast svima koji su doprinijeli obrani Vukovara, ali i stvaranju Republike Hrvatske, poseban pijetet iskazujemo i prema 133 branitelja i civila stradalih u Bogdanovcima.“, rekao je gradonačelnik Penava.

„U pogledu proteka dugih 30 godina, ovih dana je ipak ključno pitanje zašto nitko nije odgovarao za razorene Bogdanovce i Vukovar. To je pitanje koje treba uputiti najprije svakome od nas, a onda i ljudima koji vode ove državu. To je danas puno važnije pitanje od onoga kako će proći Kolona sjećanja i koji će biti uvjeti njezina održavanja.“, dao je zaključiti Penava.

U Bogdanovcima je svoje živote izgubilo 133 branitelja i civila, od toga 89 mještana Bogdanovaca.

Vukovar je za vrijeme okupacije jedinu vezu s ostatkom Hrvatske ostvarivao preko Bogdanovaca i to preko takozvanog kukuruznog puta.

10. studenog 1991. otpor branitelja Bogdanovaca je slomljen, čime je neizbježan bio i pad grada Vukovara.