Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj predvođeno Veleposlanikom NJ.E. Andrzejom Jasionowskim zajedno s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom te zamjenikom gradonačelnika Filipom Sušcem položilo je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te odalo počast svim žrtvama Vukovara.

Veleposlanik NJ.E. Andrzej Jasionowski ovom prigodom rekao je kako se zauvijek moramo sjećati žrtava ratnih zločina kako se zločini ne bi ponovili. „Moralna je obveza svih Poljaka doći u Vukovar i odati počast žrtvama ratnih zločina počinjenih ovdje, jer mi, Poljaci, suosjećamo s patnjom Vukovara i ratnim događajima tijekom kojih su ubijani nevini civili i ratni zarobljenici. U svojoj smo prošlosti pretrpjeli velike zločine i zbog toga mi je danas bilo važno posjetiti Vukovar. Nažalost, prošle godine zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće posjetiti grad za Dane sjećanja. Bojim se kako će ove godine epidemiološka situacija biti još gora te smo zbog toga odlučili Vukovar posjetiti sada, poslije blagdana Svih svetih, a par dana prije 18. studenoga.“, poručio je veleposlanik Jasionowski.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako Vukovara Hrvatskoj nikada neće i ne smije biti dosta. „Ratni zločini, civilne i nevine žrtve teme su o kojima u ovim vremenima pokušaja napada na Vukovar i Domovinski rat treba pričati. Zbog poštovanja prema nevinim žrtvama ne smijemo se umoriti u borbi za istinu, pravdu i sjećanje na njih.“ istaknuo je Penava te zahvalio Veleposlanstvu Republike Poljske u RH na posjeti gradu Vukovaru i iskazivanju pijeteta.