Slom obrane vukovarskog naselja Lužac 1991. godine označio je početak kraja obrane grada, koji je tim činom presječen na dva dijela. Bio je to kraj komunikacije između Borova Naselja i Vukovara, a branitelji s Trpinjske ceste nisu bili u mogućnosti svoje ranjenike dovesti do vukovarske bolnice.

1991. godine ubijeno je 69 mještana Lušca.

Danas, 30 godina nakon, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom i svetom misom iskazano je poštovanje i odana je dužna počast stradalim hrvatskim braniteljima i mještanima Lušca.

Uz obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja Vukovara, podno spomen-obilježja u naselju Lužac polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća dužnu počast odala je delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

Vijence su položili i svijeće zapalili i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te izaslanstva Hrvatskoga Sabora i Vlade Republike Hrvatske, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije te brojne druge delegacije.

„Kao i svake godine, i danas smo se okupili u naselju Lužac iskazati poštovanje za 69 ubijenih mještana Lušca te svim žrtvama Domovinskoga rata. Drago mi je vidjeti da se njima u spomen, na dostojanstven način, čuvajući vrijednosti Domovinskog rata i 30 godina nakon okupljamo u velikom broju.“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Penava te istaknuo kako je grijeh svih pripadnika hrvatskoga društva činjenica da obitelji žrtava čekaju na svoju pravdu 30 godina. „Postojećim strukturama zaslužene pravde neće biti, a na svakome od nas preostaje upitati se na koji je način doprinio da je tome tako i nakon toga poduzeti sve što je potrebno za zadovoljenje pravde.“, dao je zaključiti Penava.