Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ove godine nam dolazi u vrijeme epidemiološke krize. Vodeći se prošlogodišnjim primjerom, ali i činjenicom da je riječ o obilježavanju 30. godišnjice vukovarske tragedije, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, u Vukovaru se 18. studenoga očekuje veliki broj hodočasnika.

Odluka o načinu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. donesena je temeljem posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za sudjelovanje u koloni sjećanja nije potrebna COVID potvrda, no nužno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Sudionici su obvezni nositi maske za lice, pridržavati se razmaka te se preporuča pojačana dezinfekcija ruku, stoga će Grad Vukovar duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja osigurati punktove s jednokratnim maskama i dezinfekcijskim sredstvima, dok će covid-redari provjeravati drže li se sudionici svih epidemioloških mjera.

Jednako kao i prošle godine, ni ove godine nema organiziranih dolazaka, smještaja niti prehrane. Unatoč prijedlozima da se rad ugostiteljskih objekata zabrani u potpunosti, na prijedlog Grada Vukovara rad ugostiteljskih objekata na području Vukovarsko-srijemske županije te dijelovima Osječko-baranjske županije i Brodsko-posavske županije koji graniče s Vukovarsko-srijemskom županijom, ograničit će se do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Program paljenja svijeća i molitva 17. studenoga te program „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ 18. studenoga ni ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Ističemo kako je i za vrijeme Svete mise na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nužno pridržavati se svih propisanih mjera, održavati razmak te nositi zaštitnu masku.

Budući da program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uključuje i obilježavanja koja se održavaju 19. i 20. studenoga, njihova organizacija također će se prilagoditi ovim preporukama.

Sve sudionike pozivamo na odgovorno ponašanje te vjerujemo kako će i ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, obzirom na sve trenutne okolnosti, proći dostojanstveno, mirno te primjereno.