×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2016/11/20/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/20/01

{gallery}2016/11/20/01{/gallery} Odana je počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724, a nekolicina ih se još uvijek smatra nestalima.

Vijenac su podno spomen ploče na zgradi u dvorištvu Veleprometa položili i svijeću upalili logoraši Ana Martinović i Josip Čondić, koji su preživjeli strahote Veleprometa.

Okupljenima se obratio predsjednik vukovarskoga ogranka Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski, a predsjednik društva Danijel Rehak rekao je kako su im poznata imena zapovjednika logora i ekzekutora te kako postoje i video zapisi, no nitko za te zločine u Veleprometu nije optužen.

U jednom od hangara, u kojima su logoraši bili smješteni, postavljena je izložba fotografija Zdravka Komšića koje usporedno pokazuju razrušeni, ratni Vukovar, i Vukovar danas.

Svetu misu je predvodio velečasni Dejan Čaplar, župnik župe Kraljice Mučenika, a komemoraciji je nazočila i delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.