×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2016/11/19/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/19/03

{gallery}2016/11/19/03{/gallery} U Borovu Naselju je obilježena 25. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

Na današnji dan prije 25 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke, a potom su na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, 204. vukovarske brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Borova d.d., Općine Lukavac u BiH te tamošnjih hrvatskih i bošnjačkih udruga, ali i predstavnice Žena u crnom iz Beograda te žena iz Srebrenice i Zvornika položili vijence i upalili svijeće. Prigodni program izveli su učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića, dok je molitvu predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

U koloni sjećanja, koja je prošla ulicama Borova Naselja do crkve Gospe Fatimske, bilo je više od tisuću ljudi. Misno slavlje predvodio je gospićki biskup u miru Mile Bogović.