×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2016/11/18/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/18/01

{gallery}2016/11/18/01{/gallery} U dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule u obrani Hrvatske započeo je prigodni program povodom 25. obljetnice sloma herojske obrane grada Vukovara.

Nakon prigodnog programa u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, vukovarskog branitelja Branka Čulića i Mateje Ištuk te glumca Darka Milasa, iz dvorišta bolnice krenula je ponosna Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je 120.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su vijence položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Branko Borković – Mladi Jastreb i Marin Vidić-Bili u ime hrvatskih branitelja Vukovara te delegacija grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Gradonačelnik Penava rekao je kako je prošlo četvrt stoljeća od najveće bitke u Domovinskom ratu, najvećih žrtava, najvećeg herojstva, najveće patnje. „Odajmo u zajedništvu počast onome što se u Vukovaru događalo prije 25 godina", dodao je gradonačelnik te naglasio kako su prisutne velike emocije ali i ponos na te teške jesenje dane.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je 25. obljetnica od okupacije Vukovara i Dan sjećanja prigoda da se još jednom izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, svima koji su dali život za Domovinu i za slobodu moderne Hrvatske. „Da se uvijek prisjećamo njihove žrtve i da ovo jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru bude poticaj za djelovanje u budućnosti", zaključio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov pozvao je na odavanje počasti stradalima u tragediji koja se ne može izbrisati. „18.studeni 1991. godine nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti", naglasio je Petrov te istaknuo kako ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora treba ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana koje i danas postoje u životima Vukovaraca

Predsjednica RH, predsjednik hrvatskog sabora, premijer i gradonačelnik Penava potom su položili vijence i upalili svijeće podno Spomen-obilježja Ovčara.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja" prilikom koje se u Dunav pustilo 800 lampiona.